С about за криптовалутите: биткоин, етер, лајткоин, ...

Bitcoin, Етер, Лајткоин, Monero, Faircoin ... веќе се основни делови од економската историја на светот. blockchain, паричник, Доказ за работа, Доказ за удел, Доказ за соработка, паметни договори, атомски размени, мрежа за молња, Размена, ... нов вокабулар за нова технологија која, ако не ја знаеме, ќе н make направи дел од нова категорија на неписменост 4.0.

Во овој простор темелно ја анализираме реалноста на криптовалутите, ги коментираме најистакнатите вести и на достапен јазик им ги прикажуваме сите тајни на светот на децентрализирани валути, блокчејн технологија и сите нејзини речиси бесконечни можности.

Што е Blockchain?

Блокчејн o блокчејн е една од најнарушувачките технологии на XNUMX векНа Идејата изгледа едноставна: идентични бази на податоци дистрибуирани на децентрализирана мрежа. А сепак, тоа е основата на новата економска парадигма, начин да се гарантира непроменливоста на информациите, да се направат достапни одредени податоци на безбеден начин, да се направат тие податоци практично неуништливи, па дури и да може да се извршуваат паметни договори чии услови се исполнети без можност за човечки неуспех. Се разбира, исто така, демократизирајте ги парите со дозволување создавање крипто -валути.

Што е крипто валута?

Криптовалутата е електронска валута чие издавање, работење, трансакции и сигурност се јасно демонстрирани преку криптографски докази. Криптовалутите базирани на технологија Blockchain претставуваат нова форма на децентрализирани пари над кои никој не практикува авторитет и може да се користи како парите што досега ги знаевме со бројни предности. Криптовалутите можат да ја добијат вредноста што им ја дава довербата на корисниците, врз основа на понудата и побарувачката, користењето и дополнителните вредности на заедницата што ги користи и гради екосистем околу нив. Криптовалутите се тука за да останат и да бидат дел од нашите животи.

Главните крипто -валути

Биткоинот Тоа беше првата крипто -валута што беше создадена од сопствениот Blockchain и, според тоа, е најпозната. Замислен е како средство за плаќање и пренос на вредност што е лесна за употреба, брза, сигурна и ефтина. Бидејќи неговиот код е со отворен код, може да се користи и модифицира за да создаде многу други крипто -валути со други карактеристики и, многу пати, со други повеќе или помалку интересни идеи и цели. Лајткоин, Monero, Peercoin, Namecoin, Ripple, Bitcoin Cash, Dash, Zcash, Digibyte, Bytecoin, Ethereum… Има некои од нив, но има илјадници. Некои се поврзани со многу поамбициозни проекти поврзани со технологии кои го менуваат начинот на кој ги обработуваме информациите, податоците, па дури и социјалните односи. Постојат дури и такви издадени од владите, како наводно решение за нивните економски проблеми, како што е Петро издадена од владата на Венецуела и поддржана со резервите на нафта, злато и дијаманти. Други се валута на кооперативни движења со изразен антикапиталистички карактер и градат економски екосистеми на транзиција кон она што тие го нарекуваат посткапиталистичка ера, како на пр. ФеркоинНа Но, има многу повеќе од економски идеи околу криптовалутите: социјалните мрежи кои ги враќаат најдобрите придонеси со сопствена криптовалута, мрежи на хостирање на датотеки децентрализирана, пазари на дигитални средства… Можностите се скоро бесконечни.

Паричници или чанти

За да започнете да комуницирате со светот на криптовалутите, потребен ви е само мал дел софтвер, апликација која служи за примање и испраќање на оваа или онаа криптовалута. Паричници, чанти или електронски паричници ги читаат записите на Блокчејн и тие одредуваат кои сметководствени записи се поврзани со приватните клучеви што ги идентификуваат. Со други зборови, овие апликации „знаат“ колку монети се вашите. Тие се генерално многу лесни за употреба и откако ќе се разберат основите во однос на нивното работење и безбедност тие стануваат вистинска банка за оние што ги користат. Знаењето како функционира електронскиот паричник е од суштинско значење за да се соочиш со иднината што е веќе тука.

Што е тоа рударство?

Рударството е начинот на кој се коваат криптовалутитеНа Тоа е иновативен концепт, но има сличност со традиционалното рударство. Во случај на Bitcoin, станува збор за користење на моќта на компјутерите за решавање на математички проблем поставен од кодот. Тоа е како да се обидуваш да најдеш лозинка со последователни обиди за комбинации на букви и броеви. Кога, после напорна работа, ќе го најдете, се создава блок со нови монетиНа Иако воопшто не е неопходно да се знае за рударство за да се користат крипто -валути, тоа е концепт со кој треба да се запознаете за да имате вистинска криптокултура.

МЦК, нов начин на финансирање проекти

МЦК се залага за почетна понуда на монети или почетна понуда на монети. Тоа е начин на кој новите проекти во светот на Blockchain можат да најдат финансирањеНа Создавањето токени или дигитални валути кои се ставаат на продажба за да добијат финансиски средства и да развијат повеќе или помалку комплексни проекти е тотално актуелно. Пред појавата на технологијата Blockchain, компаниите можеа да се финансираат со издавање акции. Сега практично секој може да издаде своја криптовалута со надеж дека луѓето ќе видат интересни можности за проектот што сакаат да го развијат и ќе одлучат да инвестираат во него со купување на некои. Тоа е форма на групно финансирање, демократизација на финансиските средства. Сега е на дофат на сите да бидат дел од фасцинантни проекти, иако, исто така, поради отсуство на регулативи, може да се започнат МЦК чии проекти се директна измама. Но, тоа не е пречка да се погледне од друга страна; постои можност да се добие добар принос дури и од многу мали инвестицииНа Едноставно, прашање е да знаете малку повеќе за секоја од овие идеи. И тука ќе ви ги кажеме во лажичка најинтересните.