МЦК, с everything што треба да знаете за да инвестирате во нова криптовалута

МЦК - Почетна понуда на монети

МЦК, Почетна понуда на монети, Почетна понуда на монетиНа Во основа, создадете нова криптовалута и понудете ја на оној што сака да ја купи. Така кажано, не звучи многу, а сепак е најнарушувачкиот модел на финансирање на XNUMX век. Ајде да видиме зошто.

До сега, кога една мала компанија или група ентузијасти претприемачи требаше да го започнат својот проект, тие зависеа од нивните заштеди, од оние на нивните посветени семејства и / или верни пријатели, или од тоа да се заплеткаат во секогаш измачувачкиот и стресен начин на барајќи кредит на банка. Како претпријатието веќе да не го има својот дел од стресот да ги додаде условите за отплата на заемот.

Друга работа е ако претприемачот е веќе компанија со „можно“ и добро портфолио на контакти. Така, да, може да се конституира како Јавно Ограничено Друштво, да помине серија законски барања што неговите адвокати ќе ги изберат и да бидат подготвени да продадат акции на берзата.

Конечно, во овој XNUMX век и благодарение на моќта на Интернетот и серијата платформи што ги олеснуваат работите, исто така е можно да се влезе во неизвесниот свет на групно финансирање. Со други зборови, можете да го разоткриете вашиот проект и да се надевате дека многу луѓе ќе бидат ентузијасти за тоа и ќе придонесат со малку пари. Сите во замена за разни придобивки, меѓу кои може да биде едноставното задоволство од поддршката на прекрасен проект, првото добивање на производот (ите) што произлегуваат од него или, можеби, убава кутија со поврзан материјал. Исто така, името на донаторите може да се појави видно во некои делови од проектните документи или илјада други работи. Понекогаш работи. И, се разбира, тоа е интересна работа.

Но МЦК го сврте сето ова и го шират инвестицискиот дух таму каде што не ни се сомневавме дека го имаме.

Милијарди со bs се движат во илјадници (буквално) МЦК кои никнуваат како печурки во дождовна шума. И ова е само почеток.

Што точно е МЦК?

Многу едноставно: на Blockchain технологија распоредени од создавањето на Bitcoin и паметните договори го прават исклучително лесно да се создаде крипто валута, па дури и да се поврзе со програма (или паметен договор) што обезбедува одредени придобивки за оние што ја поседуваат.

Но, уште полесно, создавањето крипто валута е одличен начин за „издавање акции“ заобиколувајќи ги традиционалните берзи. Да го ставиме на друг начин: toе започнам проект, создавам криптовалута што можам да ја наречам SofoCoin. Да речеме, според правилата што ги дефиниравте, ќе издадам 1.000.000 СофоКоин што ќе им го ставам на располагање на моите readersубезни читатели по почетна цена од 10 евроценти. Сега, по продажбата, добив 90.000 евра. Не, не сум направил погрешна пресметка бидејќи имам 10.000 како да е мултинационална компанија која резервира дел од акциите. Која е поентата на сето ова? Многу лесно. Јас сум писател со многу добри вибрации. Луѓето ми веруваат. Благодарение на овој МЦК имам капитал што ќе ми овозможи да продолжам да ги пишувам овие чуда што ги споделувам на овој и други блогови. Затоа, мојот кеш како писател може да расте. Можете дури и да поставите приватен блог до кој се пристапува само со претплата и природно ќе се плати со SofoCoin. Можев дури и дел од профитот што моите написи го произведуваат пропорционално да го дистрибуирам меѓу оние што поседуваат Софокоин. Можно е, со текот на времето и мојата работа да се изведува со мир на умот да имам финансиска перница, сите мои написи ќе имаат таков одличен квалитет што се повеќе луѓе ќе сакаат да ги читаат. Затоа, SofoCoin ќе се продава на различни берзи по зголемена цена. Во овој момент во примерот се чини јасно дека треба.

Па, тоа беше само еден пример. Но, во основа објаснува што е МЦК. Точно е дека многу МЦК се однесуваат на многу поамбициозни проекти, но идејата е таа.

МЦК против акции

Поентата е дека Акциите наведени на Берзата подлежат на серија повеќе или помалку сериозни прописи промовирани од официјални тела, кои исто така изгледаат многу сериозни. Вистина е дека традиционалните финансиски институции со текот на времето изгубија дел од својот кредибилитет. Но, за многу луѓе с still уште е важно државната институција да ја контролира веродостојноста и добрата работа на оние што издаваат акции.

Сепак, МЦК го демократизираа ова прашањеНа Практично секој со с affordable попристапно знаење за програмирање и Blockchain може да создаде крипто валута и да ја понуди во свој МЦК. Значи, како и с everything што работи на по хоризонтално ниво, без посебни прописи од централните институции, исто така, бара посолидна култура и знаење од страна на оние кои сакаат да инвестираат. Нема никој овде да потврди дека сето ова е легално и добро основано. Со МЦК, најважно е дека навистина знаете во што ќе инвестирате.

Да не се залажуваме ниту самите себе. Купувањето акции со кои се тргува јавно не носи никаква гаранција дека тие ќе вредат повеќе во иднина. Уште повеќе, компанијата што ги издала тие акции може дури и да банкротира и нашата инвестиција може да стане мртва буква. Инвестирањето во акции бара и значајно знаење за компанијата што ги издава и, се разбира, големо внимание на вестите што се генерираат околу неа. Патем, најдобрите и најточните информации никогаш не биле достапни за малите инвеститори. Деловниот свет, на овие берзански нивоа, никогаш не се карактеризира со тотално транспарентен проток на информации.

Со МЦК, работите се поедноставни: тие зависат од Интернет и јавноста која е желна да ги отфрли сите свои сомнежи и да ги емитува сите помалку чисти партали. Интернетот е огледало на маќеата на Снежана, но помножен со неколку милиони. Море од најразновидни, но, од истата причина, многу помалку манипулабилни од класичните медиуми, секогаш толку зависни од тоа кој ги финансира, кои обично се работи во животот, компании што котираат на берзата.

Интернетот ја смени парадигмата. Сега станува збор за знаење како да нуркате и за избор на информации. Ние веќе не сме пасивни потрошувачи на вести и треба да научиме правилно да ги пребаруваме и избираме. Ние неизбежно се развиваме кон активни баратели на информации.

Но, внимавајте на податоците

Од Ова студио 80% од МЦК практично се измамаНа Само 8% влегуваат во Размена за да бидат купени и продадени. И од овие 8%, приближно 47% може да се сметаат за успешни.

80% од МЦК се измами

Како што можете да видите, Точката за истражување и информации пред среќно да започнете да инвестирате во МЦК е апсолутно неопходнаНа Затоа, многу е важно да започнеме со разбирање на основните аспекти што мора да ги погледнеме за да дојдеме до заклучок дека овој или оној е добар МЦК или ги има сите томболи за да заврши во чад. Но, пред с, мора да бидете многу јасни кога МЦК ги има сите ливчиња за да биде измама. Тука имаш Пример.

Работи што мора да ги земете предвид за да инвестирате во МЦК

Ако ги погледнете забите на коњот, го отворате аспираторот на автомобилот и имате механичар да го види и за да купите мобилен, поминувате денови гледајќи спецификации на Интернет ... за да инвестирате во МЦК не треба да занемарувате ниту еден деталНа Toе ги истакнеме главните, оние што никогаш не треба да ги превидите за да го оцените интересот на МЦК.

Веб дизајн

Не е дека веб -дизајнот е одлучувачки, сигурно не. Но има добро дизајнирана веб-страница е минимумот што може да се побара од технолошки проектНа Со други зборови, со други зборови, убава веб -страница не значи дека проектот е реален, искрен, па дури и добар. Уште повеќе, ако проектот беше добро изработена измама, речиси сигурно ќе имате добра веб-страница. Пред ерата на Интернет беше кажано: измамникот обично носи одлични и чисти чевли. Она што е јасно е дека ако мрежата не изгледа добро, работата започнува доста лошо.

Претходни проекти

Дали тимот за развој правеше кул работи во минатото? Ако е така, тоа е добар знак. Размислете, на пример, ЛесковексНа Пред да се развијат Чип-Чап, Света Трансакција y Flyp.meНа Овие три проекти работат, така што с suggests сугерира дека и Лесковекс ќе успее. Друг пример би бил ТелеграмаНа Ако конечно излезе во јавност вашиот МЦК Јасно е дека се соочуваме со гигант способен да го развие она што има за цел да го направи.

Од друга страна, не сакам да кажам дека ако МЦК е за нов проект без претходна историја, ќе биде лошо, но имајќи добар претходен рекорд додава поени за доверба.

Бела хартија

Секој проект мора да има своја Бела книга, технички документ што ги објаснува основите и развојните линии. Вистина е дека може да биде сложено за читање, но тоа не треба да ни претставува пречка да го разгледаме. Потребна ни е основна технолошка култура, бидејќи ако сакаме да инвестираме во нешто, минимумот е да имаме идеја за оваа темаНа И ако го немавме, тоа ќе беше нешто што треба да го поправиме. За тоа пишувам; фундаментално, така што технологиите што ќе доминираат во светот можат да бидат асимилирани на најбрз и најефикасен начин од секој што е заинтересиран.

Да се ​​вратиме на Белата книга. Плус точка е тоа што е преведена на неколку јазициНа Ако не, тие имаат мал интерес да се прочита. Никогаш не треба да инвестирате во МЦК чија бела хартија е само на кинески или корејски, освен ако не знаете кинески или корејски. Но, внимавајте, ако е на повеќе јазици, минимумот е тие да се пристојни преводи. Ако се јасно изработени од Google Translator, работите не изгледаат добро. Проект кој има за цел да собере неколку милиони долари започнува со ангажирање вистински преведувачи.

Откако ќе имаме читлива бела хартија, мора да се обидеме да откриеме дали е кохерентна и доволно објаснувачка. Не брзајте. Не е доволно да се стават убави работи и прекрасни цели. Ако напишам дека ќе произведувам временска машина базирана на Blockchain, ќе треба да дадам јасни објаснувања за техничките основи што ја поддржуваат таа идеја. Ако проектот изгледа збунувачки и е објаснет на некој неразбирлив начин, лоши вибрацииНа Знаењето како да објасните што сакате да направите е од суштинско значење за да можете да го направите тоа.

Поради мојата академска обука, јас сум навикнат да прегледувам научни трудови и да откривам недоследности, иако, во многу случаи, не сум ни оддалеку специјалист по предметот со кој се занимава. Разбирам дека е тешко да се анализира Белата хартија без средно високо знаење за технологијата со која се занимава. Но, јас инсистирам дека овие основни знаења можат и мора да се стекнат; солидна општа култура за тоа што е Blockchain и криптовалутите воопшто. Тука емоциите можат да бидат измамнички и исто така да ве чинат пари.

Осврти

Како што рече Грегорио Марањон „Сите знаеме с everything“. Прошетката низ главните форуми на Интернет поврзани со криптовалутите и МЦК е од суштинско значењеНа Не велам дека сите мислења на кои ќе наидеме ќе бидат корисни, па дури и сигурни, дека има и многу глупости и апсурдни критериуми, дури и јасно злонамерни. Но, внимателно читање на форумите, превртување страници и сфаќање на најважните работи до достигнување на сегашниот момент може многу да ни помогне да формираме мислење за МЦК. Ако има прегледи, треба да ги прочитате и да се обидете да видите дали се добро основани. Всушност, погодно е да одржувате редовен контакт со овие форуми поврзани со инвестицијата што сте ја направиле или размислувате да ја направите. Побарајте референци за тој МЦК во Bitcointalk и reddit Нормално е дека повеќето интересни извори се на англиски јазик, но препорачливо е да се обидете ова да не е сериозна пречка бидејќи, во спротивно, ќе бидете информативно изолирани. Или ќе ги добиете најрелевантните информации доцна. En Криптолог Ние ќе ви ги доставиме суштинските информации за некои од најдобрите МЦК, како и за оние што гласно звучат во секое време, со објективни и реални податоциНа Барем ќе имате добар извор на шпански.

За социјално вмрежување

Секој проект започнат од МЦК мора да се обиде да се направи познат и ова секогаш вклучува интензивна активност на социјалните мрежи. Најдете ги сите оние во кои создале групи или канали. Во принцип, тие претпочитаат Телеграма отколку други апликации за пораки, така што би било одлично ако го инсталирате Телеграма ако веќе го немате. Потоа можете да пребарувате на Твитер, Редит и други. Добра точка е да го видите бројот на следбеници или, ако почнуваат, да ја набудувате нивната стапка на раст. Природно, ако се отворени групи, треба да ги следите разговорите и да го откриете општото расположение, како и да проверите дали тимот е добро активен и одговара на корисниците. Ако станува збор за информативни канали, каде што нема разговор, можете да видите дали има чести вести и дали тие развиваат с everything со прифатливо темпо и го исполнуваат својот патоказ. Можете да проверите дали вестите се со одредена големина или само средно без последични вести.

Отворен извор

Логично сигурен проект треба да биде со отворен кодНа Односно, кодот е објавен во складиште каде што можете да ги видите промените што се случуваат со неговите датуми. Ако проектот не е со отворен код и неговиот код не може да се најде и оцени, едноставно не се препорачува како инвестиција, освен ако не сте голем фан на компанијата или тимот што стои зад него. Едно од најпознатите складишта е Github (Сигурно ќе ја најдете врската на веб -страницата на МЦК). Научете како да се движите низ Github за да видите дали проектот напредува, како и проблемите (проблемите) што се појавуваат и што луѓето ги пријавуваат. Може да видите дали има одговори и тимот за развој покажува интерес и ги решава.

Мапа на патот

Мора да биде јасно детализиран со приближни и реални датуми. Можете да видите колку е веќе направено ако проектот е повеќе од само предлог. Нормалната работа е дека пред да започнат МЦК тие имаат веќе направено и работено нешто што може да се видиНа Па, велам, треба да биде нормално иако ќе видите дека можеби не е така. Погледнете во делот за преземање на веб -страница дали тие создале паричници, на пример. Вистината е Ако се започне МЦК кога нешто солидно веќе може да се научи, веќе ќе има многу доверливи точкиНа Но, исто така, не сакам да бидете премногу самоуверени дека ова е див свет. Ако видовме во претходната точка дека добриот проект мора да биде со отворен код, исто така сметајте дека секој може да го копира, да направи некои мали измени и да покаже нешто како сериозно да работел на него. Ова се случува, драг пријател. Постојат доста крипто -валути и МЦК чиј развој е копија на друга и море од ветувања додека чекаат оригиналот да го реши проблемот со презентирање интересни работи. Во секој случај, ако патоказот не е исполнет или има бројни одложувања, работите изгледаат лошо ако нема повеќе објаснувања од „работиме на тоа“ или „наскоро ќе има вести“. Исто така, помислете дека откако ќе инвестирате рано во МЦК, вашите пари може да бидат заробени: веројатно нема размена каде да ги продадете тие монети. Не сакам да ве обесхрабрувам, само заедно повеќе ја развиваме инвестициската интелигенција.

socios

Ако МЦК има вистински партнери, видете кои се тие и каква доверба заслужуваат.На Нормалната работа е дека тие се појавуваат на вашата веб -страница, но бидете внимателни! нека бидат вистински партнери. Не вреди да се појават имиња и логоа. Мора да потврдите дека тоа е навистина така и дека таквите партнери експресно ја објавиле својата поддршка за проектот. Многу пати сме виделе МЦК или вилушка Биткоин, на пример, да ставиме на нивната веб -страница список на берзи во кои, наводно, нивната валута може да се разменува, но тоа е токму тоа: погрешна листа на добри желби.

Алатка за криптовалути

Создадете криптовалута или знак, верувајте ми, едноставно е. Друга работа е што придонесува за нешто интересно. Во МЦК, од суштинско значење е да се објасни за што служи и како е интегрирано во проектотНа Не вреди само да се извади крипто за да се финансира, туку мора да биде фундаментален дел од проектот, цврсто интегриран во него, обезбедувајќи очигледни технички придобивки, решавање суштински проблеми. Односно, криптовалутата или токенот мора да биде нешто пожелно, бидејќи не само што ќе служи за купување и продавање како бескорисен предмет со убаво име. Работата е во тоа што го има, без да мора да го продаде за да ги добие можните придобивки, или корист само по себе ако проектот напредува.

Постојат МЦК кои навистина работат како издание на акции. Поседувањето вакви монети ви дава право да добиете процент од профитот остварен од самиот проект. Во некои случаи е интересно бидејќи споменатиот проект има јасен начин да ги добие. На пример, проекти за децентрализирана размена чиј приход се базира на провизиите добиени за секоја операција на размена. Првично делот што ве допира можеби не е многу голем, но ова ќе ги направи монетите с and повредни; ако проектот напредува, се разбира.

Тим за развој

Нормално тимот на програмери се појавува на интернет со нивните фотографии и нивните имиња, како и кратка биографијаНа Удобно е да ги знаете малку повеќе и тука Интернетот и неговите пребарувачи се добри сојузници. Понекогаш тимот сака да остане анонимен, што може да биде легитимно, но неизбежно ќе генерира дополнителна недоверба. И, исто така, има случаи кога прикажаниот тим за развој е само лажен. Оттука, има малку да се додаде: бегајте од тој МЦК.

Лажен МЦК со лажна опрема

Реализам и транспарентност

Во цената на МЦК и во вкупната емисија на монети како и во концизното објаснување како ќе се распределат и / или дали вишоците ќе бидат уништени.

Заклучок

Со основна технолошка култура и внимателно испитување на можниот објект на желба за вашите желби за инвестиции, ќе бидете доста добро опремени за да преживеете во џунглата. Еден добар МЦК навистина може да биде извонредна можност да ги умножите вашите пари и, исто така, да имате задоволство што придонесовте да направите подобар свет со поддршка на проект што ве мотивираше. Краток чекор, долг поглед и недоверба. Откако ќе ви стане совршено јасно, продолжете. Но, никогаш не заборавајте дека паметната инвестиција се прави само со пуштање во игра само на она што може да си дозволите да го изгубите. С else друго е да уживате. И МЦК ни ветуваат добра доза возбуда.

@sophocles