Како да купите Bitcoin

Инвестирајте во Биткоин

Уште не сте купиле биткоини? Преземете го чекорот и добијте ја валутата на иднината

Компјутери Биткоин

Ако го разбереме Биткоин како валута, ние исто така ќе го разбереме тоа може да се добијат како и секоја друга валутаНа На пример, со прифаќање на плаќања или донации во Биткоин. Тоа е точно исто (или многу слично) со примање на исплата во евра или долари. Едноставно, на некого му го давате бројот на вашата тековна сметка, кој, во овој случај, е една од вашите адреси паричник или чанта и исплатувачот ја испраќа договорената сума на Биткоин таму. Значи, ги добивате тие монети и можете да ги користите кога сакате. Процесот е брз и дискретен со додадена променлива дека никој не може да ги искористи или блокира вашите пари. Запомнете, со Bitcoin вие сте сопствена банка.

>> Инвестирајте во Биткоин СЕГА

Едноставно е. Види, ако сакаш да ми дадеш радост, испрати ми малку биткоин (или, добро, дел од биткоин) на оваа адреса: 1AYj85G4nZ87HYCxzMWP5fDaa49EsxG6SU

Ако имате онлајн продавница, постојат бројни додатоци за примање плаќања во Биткоин. Ова значи дека можете да наплаќате во фиат валута како и пред да ги користите вообичаените методи: портал за плаќање, Paypal итн. и исто така даде опција за плаќање во BitcoinНа Нормално, овие додатоци прават конверзија во Биткоин од цената во евра или валутата што се користи во вашата земја. На пример, Коингат понуди додатоци и копчиња за плаќање за бројни платформи за е-трговија како што се Woocommerce, Magento, Opencart, Prestashop, osCommerce, VirtueMart, VHMCS или ZenCart. Но, има многу повеќе, така што ќе мора да го споредите и да го користите оној што најмногу ви одговара или е најлесно за вас да се имплементира. За платформата WordPress, која е една од најкористените, ќе најдете таква голем број додатоциНа Многу е интересно да им ја понудите оваа опција на вашите клиенти бидејќи, иако можеби не изгледа, тоа ќе ви овозможи да се издвоите од оние други продавници што не ја нудат оваа опција. Не заборавајте дека се повеќе луѓе користат крипто -валути.

Може да се запрашате дали полнењето во Биткоин или други криптовалути е легално. Вистината е дека тоа го прават (барем во повеќето цивилизирани земји), исто како што е легално да се плаќа во натура или размена. Продажбата платена во Биткоин во секој случај се декларира како продажба направена во законско средство за плаќање. Продадени сте за вредност од 100 евра иако сте наплатиле во Биткоин, така што нема проблем ако сакате да имате сметководство во областа на најстрогата законитост.

Како да купите биткоин?

Компјутери Биткоин

Се разбира, биткоинот може да се купи како и секое друго дигитално средство или како што било друго воопшто, плаќајќи ја неговата цена. До сега не беше ретка работа да се купи валута од друга земја. Многу пати треба да го правиме тоа за да патуваме, па одиме во банка или менувачница и ги добиваме тие монети со плаќање за нив. Кој ни ги продава, нуди цена за размена и ако се согласиме, плаќаме и земаме одреден износ на сметки од таа друга валута.

За Биткоин постојат и куќи за размена Но, бидејќи опциите за валути и крипто -валути што ни се на располагање се многу, ќе видиме дека од секоја од нив може да се промениме на Биткоин. Во суштина, можеме да размислиме за купување Bitcoin на два начина: со фиат валута или со други крипто -валути.

Купете биткоин со фиат валута

Валутата Fiat е легално средство за плаќање што се користи во вашата земја или заедница на земји. Постојат куќи за размена што ви дозволуваат да добиете Bitcoin од фиат валутаНа Вообичаената постапка е да внесете фиат валута преку банкарски трансфер или друг метод и веќе од нашата сметка на берзата или берзата можеме да купиме Биткоин. Напротив, ако сакаме да го продадеме биткоинот, мора прво да ги испратиме до Берзата и оттаму да ги ставиме налозите за продажба по цената што ја сакаме или да му ги продадеме директно на некој што сака да купи по одредена цена. Ајде да погледнеме некои од најпопуларните размени:

 • Coinbase.- Тоа е една од главните размени каде што луѓето купуваат биткоин. Во моментов можете да купите Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum и Litecoin.
 • Kraken.- Тоа е куќа за размена со седиште во САД што дозволува стекнете Bitcoin со плаќање со евра, американски долари, канадски долари или јен. На комисии купувањето или продавањето варираат според обемот на секоја трансакција од 0% до 0.26%.
 • Биткоин.- Тоа е една од најинтересните европски размени. Тој е Германец и работи со години со прецизност и сериозност скоро секогаш што им се припишува на Германците. Постапката е малку поинаква од Кракен бидејќи, во овој случај, не треба да испраќате фиат валута до Берзата, туку на корисникот што ќе ви го продаде биткоинотНа Размената го чува само биткоинот и кога продавачот го означи банкарскиот трансфер што го направил купувачот како примен, тогаш тој го добива биткоинот. Ако има спор (продавачот вели дека не го примил трансферот), тогаш се отвора процес во кој ќе треба да докажете дека трансферот е извршен и да видите што се случило. Обично не треба да има проблем и, во секој случај, и продавачите и купувачите стекнуваат зголемено ниво на репутација кога вршат размена без проблеми.
 • Онлајн паричници во кои исто така можете да купите биткоин. На пример, Blockchain.info o Паричник Xapo  Тие ви овозможуваат удобно да купите Bitcoins, обично со поврзување банкарска сметка, кредитна картичка или многу други начини на плаќање преку Интернет.
 • Bit2me.- Тоа е компанија посветена на купување и продавање Bitcoin, како и управување со сопствени банкомати Bitcoin. Може да се купи со банкарски трансфер, кредитна картичка или други средства. Исто така, продадете биткоин и добијте фиат валута со трансфер или банкомат (Halcash, во некои земји; Шпанија, на пример).
 • Локален Биткоин.- Оваа страница работи многу години и ги става во контакт купувачите и продавачите. Мислам, купувате и продавате Bitcoin директно на луѓе или преку Интернет или личноНа Затоа ви ги прикажува продавачите најблиску до вашата локација за да можете да се сретнете и да направите размена. Сите вклучени страни се дел од системот за репутација. Ако изберете продавач-купувач со добра репутација и многу готови размени, не треба да имате никакви проблеми. Онлајн продажбата обично се прави со трансфер. Лице в лице, исто како кога запознавме некого да разменува налепници. Бидејќи можеби не го знаете купувачот / продавачот, логично и препорачливо е да останете на јавно место. Заштедувајќи ги логичките резерви, биткоините може да се добијат или продадат по шема на основни мерки на претпазливост што може да се прошират за каква било интеракција на Интернет.

Локален Bitcoin

 

 • Паричник за мицелиум.- Тоа е паричник за iOS и Android што интегрира опции за купување и продавање Bitcoin и со банкарски трансфер, средства во кои можете да користите картичка, а исто така и директно со корисниците во близина.

Во повеќето размени во кои можете да купите со фиат валута, ќе мора целосно да се идентификувате за да купувате и продавате биткоин. Ова значи споделување на вашиот телефонски број, адреса, лична карта, па дури и фотографија. Ова може да биде незгодно за некои луѓе кои не можат или сакаат да се идентификуваат; не мора луѓе кои имаат намера да извршат кривични дела или слични работи. Исто така, постојат активисти кои работат за слобода на изразување во многу земји каде што не е погодно да се знаат нивните финансии. Приватноста не е единственото нешто што се однесува на лошите луѓе. Како и да е, кога користите банкарски трансфер или кредитна или дебитна картичка, повеќе не сте анонимни; Освен ако не користите специјален трик, кој исто така има, но веќе не е прашање да се справите со него во оваа статија.

Купете биткоин со други крипто -валути

Ако веќе поседувате одредена количина на други крипто -валути, многу е лесно да ги разменувате за БиткоинНа Исто така, постојат куќи за размена или берзи кои работат само со крипто -валути на таков начин што го испраќате личниот паричник што ви обезбедува крипто валута или крипто -валути што ги имате и можете да го продадете таму во замена за биткоин.

 • Полоникс.- размена со седиште во САД, една од најпознатите што работи само со крипто-валути. Потребна е целосна идентификација за да се работи на него.
 • Bittrex.- Уште еден од најважните работи, исто така со седиште во САД и бара целосна идентификација за да може да работи. Ако корисникот не е правилно идентификуван, тој нема да може да добие никаква криптовалута од таму; важно е да се земе предвид ова.

Но, постојат и размена на крипто -валути базирани во земји со послаби закони кои, воопшто или засега, не бараат целосна идентификација на нивните корисници, на пример:

 • Binance  y Кукоин  Тие се две кинески берзи кои се чини дека работат без проблеми со нивните корисници со седиште надвор од Кина. И двајцата имаат апликација за мобилни уреди со кои е прилично лесно да се работи доколку имате основно познавање како да купувате и продавате на овие типови на страници. Сите тие работат на многу сличен начин, па дури и нивните графички интерфејси се слични.

Постапката за купување и продавање во Берза е поедноставна отколку што изгледа ако не навлеземе во софистицирани техники за тргување. Размените обезбедуваат лични паричници за сите крипто -валути што ги прифаќаат. Корисниците го испраќаат своето крипто на адресата на нивниот паричник на Берзата. Откако ќе бидат таму, можете да ги продадете за Биткоин, Етер, а можеби и уште неколку. Во случај на Binance, тие исто така имаат своја валута која е наведена на нивниот пазар и може да се купи со скоро која било друга криптовалута, наречена BNB. BNB, исто така, може да се користи за плаќање на надоместоци за трансакција.

Промени во лет

Сајтови кои ви дозволуваат да разменувате некои крипто -валути за други брзо и без потреба од никаква идентификацијаНа Вие едноставно ги испраќате крипто -адресите на адресата што ви ја даваат, ја посочувате адресата каде што сакате да го добиете биткоинот (или дигиталната валута што сте ја избрале меѓу опциите) и целиот процес се прави во прилично краток временски период, обично неколку минути .. Примери за овие страници се:

 • Changelly.- Нуди парови за размена помеѓу многу крипто-валути и исто така можете да купите со долари или евра со помош на кредитна картичка.
 • Шапешифт.- работи чисто со крипто-валути и не бара регистрација.
 • FlypMe.- Исто така, не бара регистрација и вклучува поголем број крипто-валути.

Што доаѓа

Ставањето врати на теренот, знаете, е комплицирано. Биткоинот е роден со идеја да донесе слобода во светот на финансиите, да ги демократизира парите и да им обезбеди на сите услуги што досега беа сопственост на банкарските субјектиНа Затоа, и покрај упорните желби да се регулираат криптовалутите, да се идентификуваат корисниците и да се обидат да ги држат под контрола на државите, се чини дека работите не се лесни. Адресите на паричникот се практично анонимни и не е лесно да ги поврзете со луѓе со име и презиме, освен ако самите не ја откриете таа врскаНа Може да се контролираат берзите замислени како компании чие деловно име е на одредена територија или земја. Секако, секоја држава може да ги побара податоците и трансакциите на оние што работат во овие берзи за болка при затворање на бизнисот. И не се сомневам дека ова ќе се направи. Сепак, не е толку лесно да се контролираат трансакциите помеѓу луѓето или оние што се извршуваат со методот што го опишав како „промени во лет“. Како да не беше доволно, ние ќе живееме појавата на децентрализирани размени дека, бидејќи тие не се регистрирани во ниту една земја и се состојат од P2P (peer to peer) размена од корисник на корисник и одржани од мрежа на сервери дистрибуирани низ целиот свет ... работите се толку тешки за контрола како и датотеките Torrent што се се користи за размена на дигитални датотеки.

Основното прашање во развојот на децентрализирана размена е безбедноста и довербата. Не само што е можно да се изградат со систем на репутација што ги олеснува односите меѓу корисниците, туку е исто така можно да им се обезбедат безбедносни мерки исто толку моќни како оние на централизираната размена. Преку паричници со повеќе потписи, можно е да се заштитат криптовалутите што треба да се разменуваат, така што тие ќе бидат испорачани само кога првата трансакција е направена со одобрување од најмалку две страни. Но, има уште повеќе, се развиваат модели во кои е можно размена на крипто средства помеѓу различни блокчејн (атомски размени) преку паметни договори  кои не бараат човечка интервенција, така што трансакциите се вршат со целосна сигурност и сигурност.

Во моментов, децентрализираните размени се повеќе или помалку во почетна фаза на развој, така што тие с yet уште не се употребливи за повеќето корисници. Сепак, добро е да ги погледнете вашите патокази бидејќи рја претставува вистинската иднина на размена на криптовалутиНа Ајде да видиме некои од овие проекти:

 • Апкоин.- Во моментов во бета фаза и планира официјално да започне да биде во целосна услуга околу март 2018 година. Willе понуди огромен спектар на крипто-валути за размена со навистина ниски провизии. Вашиот тим за развој објавува дневен напредок на вашата група Телеграма.
 • Етос.- Тоа ќе биде универзален паричник, социјална мрежа и децентрализирана платформа за размена од човек до човек. Во секое време, приватните клучеви од вашите дигитални средства или криптовалути остануваат под ваша заштита, што е важна разлика во споредба со централизираните берзи. Телеграм група.
 • Бранови.- Тој е уште еден од оние што даваат многу за разговор, создавајќи многу добри очекувања. Исто така, во бета фаза, распоредувањето на неговите најпосакувани карактеристики треба да се случи во текот на 2018 година. Телеграм група.
 • Битшери.- Работи на повеќе од прифатлив начин, така што ќе биде добро да застанеме малку да го испитаме. Како тотално децентрализирана берза, кога се регистрирате, мора да се концентрирате на одржување на лозинката што системот ја создава за вас. Никој нема да може да ви помогне да ја вратите сметката доколку ја изгубите. Изгледот на Берзата е многу сличен со сите други

Размена на битови

И, природно, мора да направите депозит на крипто -валутата што сакате да ја користите за да купите друга на дадената адреса.

Најавување на Bitshares

Работата на овој тип на размена се базира на фактот дека корисниците разменуваат токени поддржани од капиталот на крипто -валутите што се прикачени. Тоа е како мал магичен трик кој обезбедува поголема безбедност и го прави системот полесен за работа. Исто така, не е ништо ново ако размислите за чиповите во казино. Кога влегувате во казино разменувате пари за чипови, си играте со нив и кога ќе излезете повторно ги менувате чиповите за пари. Ова е нешто слично.

Меѓутоа, имајте на ум дека децентрализираните размени се нешто сосема ново, повеќето од нив се во бета фаза или фаза на тестирање и дека кривата на учење за да се справи со нив е значително подолга отколку со централизирана размена.На Сепак, предностите се очигледни: од една страна, поголема контрола врз вашите крипто -валути и, од друга страна, дека не е неопходно да се идентификувате за да работите, како и дека тие не се берзи што можат да се затворат по барање на Држава. Општо земено, децентрализираните размени се многу посигурни и посигурни отколку централизирани и, очигледно, тие се природна еволуција на овие. Затоа, важно е да обрнете внимание на нивниот развој, иако јас не препорачувам, дури и да ги користите ако с yet уште не сте се чувствувале удобно или имате искуство со „традиционалните“ средства за размена на крипто -валути.

Има многу повеќе проекти во тек или во развој. Некои работат онлајн, а други бараат инсталација на одреден софтвер: Бартердекс, КриптоБриџ… Сигурно ова напредува побрзо отколку што разумно можеме да напишеме; но нема да престанеме да ви го покажуваме најдоброто и најкорисното оттука.