Што е Монеро?

што е криптовалута Монеро

Лансиран во април 2014 година, Monero (XMR) Таа е една од крипто -валутите со отворен код фокусирана на приватност и децентрализација. Цели што другите криптовалути исто така ги следат, но со посебен акцент, постојат во Монеро. Нејзината приватност и безбедност е толку висока, што стана омилена виртуелна валута за темната страна на интернетот., Deep Web. Но, прашањето би било, дали има употреба само за цели и места каде што Google не може да стигне?

Отпрвин неговото име беше BitMonero. Зборот Монеро потекнува од универзалниот јазик есперанто, каде што Монеро значи пари. Нејзиниот изглед во 2014 година беше вилушка од Bytecoin, која беше првата виртуелна валута што го користеше протоколот Cryptonote наместо Bitcoin Blockchain. Исто така, за разлика од Bitcoin, каде што секоја валута е единствена и незаменлива, во Монеро можете да замените една со друга. На овој начин, ја спречува цензурата на адресите што можат да складираат монети Monero кои можат да бидат компромитирани за нелегални цели или активности.

Главни карактеристики што ја карактеризираат монетата

Карактеристики на монетарната монеро

Монеро има многу карактеристики што ја прават соодветна валута за престој во иднина. Почнувајќи од вашата приватност, каде дури од седумте развивачи, само два го открија нивниот идентитет. Франциско Кабањас (физичар од Канада) и Рикардо Шпањи (експерт за софтвер).

Меѓу карактеристиките што најмногу се истакнуваат во Монеро се:

  • Максимален износ на крипто -валути. Тој е бесконечен, иако неговата крива на емисија ќе трае уште неколку години додека не достигне 18 милиони монети XMR. После тоа, ќе има инфлација од 4%, бидејќи има прашање од 1 Moneros по блок на секои две минути. Речената инфлација ќе продолжи да опаѓа, а исто така ќе има награда од 0 XMR за рударите. Така, рударите ќе продолжат да ги добиваат своите награди, истовремено помагајќи да се одржи блокчејн.
  • Целосно децентрализирано. Ниту една влада, институција или фондација не регулира или учествува во неа. Се одржува благодарение на неговите развивачи, каде што други соработници исто така назначија, и во исто време, ниту еден од нив не зазема попривилегирана или доминантна позиција од останатите.
  • Апсолутна приватност. Тоа се постигнува благодарение на прстените потписи. Оваа технологија е дел од група криптографски потписи во кои само еден од оние што се појавуваат е реален, но не постои начин да се идентификува неговото потекло или од каде потекнува. На овој начин, се постигнува тотална анонимност, освен за двете инволвирани страни.
  • Приспособливост Не постојат предиспонирани ограничувања за големини на блокови. Се пресметува автоматски по пробниот период. Исто така, со тоа што можат да имаат поголеми големини на блокови од Биткоин, тие помагаат да се справат со поголем број трансакции во секунда.
  • Запаливост. Сите монети Monero се идентични и можат рамнодушно да се разменуваат едни со други. Ова е една од нејзините главни карактеристики. Исто како и вистинските пари, каде што една валута е иста со друга.
  • Неможност за цензура. Бидејќи монетите се идентични, спречува цензура на адреси што можат да складираат монети од нелегални или компромитирани практики. Вообичаена практика дури и за Bitcoins, каде што подоцна се трансформираат во Moneros, за подоцна да купат Bitcoins од адреса еднаква на првата. На овој начин, секоја трага е елиминирана, и тие го прават Монеро омилена валута според какви цели.

Монеро во центарот на вниманието и можност да инвестирате во исто време?

историја на криптовалутата Монеро

Од бумот на криптовалутите, вкупните цени паднаа. Сепак, немаше сомнеж во тоа Големиот пораст на Монеро во голем дел беше поттикнат од два големи веб -пазари, Alphabay и Oasis. Тоа доведе до голема ревалоризација на Монеро, но по затворањето на Oasis, проблемите со повлекување на XMR од Alphabay и непријатностите што произлегоа од MyMonero, ги натераа оние што ја имаа довербата да се плашат од најлошото. Тоа е да се каже, му беше дадена многу пропаганда од Deep Web, така што тогаш кој поседуваше монети XMR, за да може да ги продаде и да земе голем профит.

Исто така, загриженоста дека анонимноста на криптовалутите предизвикува различни власти, тие ставаат посебен акцент на некои како што е Монеро. Онаму каде што веќе се појавија гласови за трајна забрана, особено оние што се тотално анонимни.

Но, не е се лоша вест. Околу Монеро, има многу индикатори кои укажуваат дека станува збор за крипто валута со иднина. Од паричници за криптовалути како Jaxx, каде што го вклучија Монеро меѓу нивните крипто -валути, дури и компании како Мајкрософт, каде што вториот им нуди тестови на своите клиенти за платформата на Blockchain Azure.

Монеро денес

Монеро во моментов и колку монети остануваат да се минираат

Сега блок наградите се намалија на 3 XMR, и се шпекулира пад на 2 XMR за јануари 2020 година и 1 XMR за мај 2021 година. Според извештаите од корисник на Reddit. Конечно, емисијата на редот (вградена од програмерите) каде рударите ќе добијат 0 XMR по блок, може да се очекува до мај 6 годинаНа На начин да се заштити, дека наградите за рударите не спаѓаат во ризик да видат вредност близу 0.

Монеро е идеална крипто валута за да го заобиколи следењето и да ја задржи анонимноста. Во моментов, а можеби и поради ова, таа беше и најпробиената валута од сите. Според податоците дадени од MoneroBlocks ya Речиси 17 милиони се минирани, оставајќи нешто повеќе од 1 милиони монети.