Паричници или чанти

Паричник за електронски валути или криптовалути е едноставна компјутерска апликација која ги чита записите на blockchain  и ги собира оние што се однесуваат на влезовите и излезите во која било од повеќекратните адреси чии приватни клучеви ги иматеНа На англиски се нарекува „паричник“ и се навикнавме да го користиме овој збор исто колку и нашиот на шпански: чанта.

Да се ​​разбере како функционира чантата и различните видови што постојат е основно и основно знаење за живеење во времето што н tou допреНа Бидејќи е јасно дека феноменот на електронски валути што експлодира од појавата на Bitcoin  тоа не е само мода, туку длабока промена на парадигмата за пари.

Зарем не е малку лудо да носиш монети на мобилен?

Сигурно не повеќе од носење во џеб. Во секој случај, мора да разбереме дека навистина не носиме монети во мобилен телефон, ниту пак хард дискот на нашиот компјутер е полн со нив. Погледнете го првиот пасус од овој напис: паричник е компјутерска апликација која чита записи од BlockchainНа Со други зборови, прочитајте ги сметководствените записи и утврдете кои од тие записи се однесуваат на вашите монети. Самите валути не постојат, тие се само бројкиНа Ова не е толку чудно ако мислите дека можеме да носиме и банкарска апликација која ни покажува колку евра или долари имаме на нашата тековна сметка и затоа не мислиме дека еврото се наоѓа во нашите уреди.

Евра се само бројки. Не е можно да се мисли, кога правиме банкарски трансфер, дека некој носи торба со парите префрлени од едно на друго место. Се менуваат само сметководствените записи; броеви.

Значи, да се ослободиме од стравот. Да се ​​има паричник од Биткоин или некоја друга електронска валута е нешто нормално како да се има инсталирано WhatsApp, Telegram или апликација што ни кажува што ќе прави времето утреНа Како и во с everything, соодветно е да се знае во основа како функционираат работите.

Како знае паричникот или чантата дека тие монети се мои?

Многу е едноставно. Паричникот генерира адреси кои се секвенца од броеви и букви. На пример, ова е адреса на Биткоин:

19GaaEwgXMdajQDyXkDzFxHCtrX8aib89U

Ако тоа беше една од адресите на вашиот паричник, можете да ја предадете на секого на ист начин како што можете да го предадете бројот на вашата тековна сметка на некого. Тоа служи само за испраќање Bitcoin, па ако сакате да се обидете, можете да го направите тоа. Во овој случај, ќе ми го разубавите денот. Оваа адреса може да се претстави на некои други начини, на пример со QR -код кој е пиктографски систем што може да се скенира и ги содржи тие информации (таа низа од броеви и букви).

QR -код на адреса на Bitcoin

QR -кодот може да се направи на многу начини, дури и нешто по уметнички:

Bitcoin адреса во QR формат

Но, во двата случаи ги содржи истите информации: адресата на Биткоин што ја ставив таму, малку повисока. Провери го!

Во многу случаи, полесно е да го скенирате тој QR код отколку да ја копирате и залепите алфанумеричката секвенца. Речиси сите паричници ја нудат оваа функција за скенирање на QR-кодови, со што се олеснуваат плаќањата од човек на човек.

Секоја електронска валута има еден или повеќе посебни начини за генерирање адреси. На пример, оние за FairCoin сите започнуваат со ѓ. Пример: fYCTCapDxE4dAyEwkMBXsZySX9sGTM7F79

Сите Bitcoin што ги испраќате тука: 19GaaEwgXMdajQDyXkDzFxHCtrX8aib89U willе ги добијам во мојот паричник и ќе можам да ги користам. Тоа е фундаментална разлика помеѓу знаење адреса и поседување приватен клуч за таа адреса. Адресата што ви ја покажав погоре се нарекува и јавен клуч. Но, поврзаниот приватен клуч е исто така зачуван во мојот паричник, кој е оној што покажува дека јас сум сопственик на таа адреса и на сите монети што се испратени до неа.

Затоа, Паричникот ги чита сметководствените записи на Blockchain и претпоставува дека сите оние што се однесуваат на адресата на која има приватен клуч се вашиНа Така, кога ќе ги прочита сите, може да ви го понуди конечниот биланс на монетите што ги поседувате и можете да ги потрошите.

Како изгледа и каде е приватниот клуч?

Приватниот клуч обично е алфанумеричка секвенца многу подолга од јавниот клуч или адреса. Се генерира истовремено со секоја адреса на вашиот паричник, кога го инсталирате за прв пат, користејќи исклучително безбеден криптографски алгоритам што подразбира датум на генерирање и серија случајни податоци што се додаваат во тој момент. Секако, не треба да се грижите дали директно ќе ги посочите приватните клучеви од вашиот паричник. Тие обично се зачувуваат во шифрирана датотека со лозинка што ја избирате и, се разбира, како и сите лозинки, многу е интересно да не се заборави.

Што се случува ако уредот на кој имам паричник е уништен?

Ништо за жалење не треба да се случи надвор од губењето на самиот уред с long додека сте зачувале резервна копија од него. Го повторувам ова: се додека сте зачувале резервна копија од датотеката што ги содржи приватните клучеви надвор од уредотНа Сите паричници, освен оние (како што ќе видиме) во кои не ги чувате приватните клучеви, имаат опција да ја направите оваа резервна копија и да ја испратите на сите сакани страници: pendrive, до вашиот сопствен корисник на Телеграма, до надворешен хард диск или во облак ... Секогаш правете резервна копија кога инсталирате паричникНа Тоа е едноставно и апсолутно неопходно.

Кога користите електронски паричник, вие сте сопствена банкаНа Вие не зависите од трета страна и затоа никој нема да може да стори ништо ако ја изгубите оваа резервна копија. Со него, можете повторно да инсталирате паричник на тој или друг уред и да го регенерирате како ништо да не се случило. Да бидам искрен, изгубив многу повеќе банкноти и физички монети отколку електронски монети. Иако априори можеби не изгледа така, особено е побезбедно да се чуваат електронски валути отколку пари или физички вредности.

Како користите паричник?

Тоа е исклучително едноставно. Обично се состои од екран каде што ги гледате сите влезни и појдовни трансакции, како и конечниот биланс. Потоа, другите две функции се:

  • испрати: ја внесувате адресата на која сакате да испратите, износот и voila, кликнувате испрати. Некои може да ви побараат лозинка или пин што сте ги избрале претходно.
  • Добијте: Или пренесете ја вашата адреса на некого за да може да ви испрати каква било сума од неговиот паричник или да му покажете QR -код за да може да го скенира доколку лицето што ќе ви плати е таму со својот уред.

Нема многу друго кога станува збор за неговата основна употреба. Полесно е отколку да користите апликација за пораки. Технологијата, како и с else друго, е прашање на став и преземање на првиот чекор во вистинската насока.

Каква чанта да се избере?

Очигледно, ако треба да избереме паричник, ќе ги претпочитаме оние што исполнуваат поголем број услови што особено н interest интересираат, како што се оние што се однесуваат на безбедноста и приватноста; но, се разбира, ќе мора да се погрижиме и тие да се прилагодат на она што ни треба. Веројатно безбедноста е она што н interests интересира најмногу, па затоа ќе треба да бидеме особено барања во овој поглед. Ајде да погледнеме некои променливи:

- Контрола на приватни клучеви. За мене неприкосновено барање: приватните клучеви мора да бидат ваши и да не ги чува трета страна поради многу добрата услуга што ја давате во овој или други аспекти. Ако немате приватни клучеви, не ги поседувате вашите монети. Meе ми кажеш дека кога ќе заштедиш пари во банка ситуацијата е слична, и ќе бидеш во право. Обично банките се безбедни, освен кога вашата сметка е блокирана или запленета или кога се случува „коралито“ во вашата земја. Во секој случај, многу архаично прашање е да ги оставите вашите монети во рацете на другите кога технологијата ни овозможува да ги чуваме со поголема сигурност отколку банката.

- Отворен изворНа Кодот на паричникот треба да може да го прегледа секој; тоа е со отворен код. Може да се тврди дека една компанија е способна да понуди супер-сигурен софтвер дури и ако не го покаже својот код; но во тој случај тоа ќе биде догма на верата. Јасни работи и густо чоколадо: ако го видите, многу е тешко да имате трик. Не сакам емисии што не знам што прават зад сцената. Се разбира, не го гледам кодот на сите програми што ги користам, но ми дава голема доверба дека секој што сака може да го прегледа, бидејќи во случај на аномалија ќе го знам веднаш. Или, ако има дефект, може да се поправи што е можно побрзо. Значи, зошто да ризикувате?

- Приватност. Иако користењето електронски валути веќе носи многу повисоко ниво на приватност отколку користењето, на пример, кредитните картички, има многу фактори што можат да го подобрат овој аспект. На пример, добро е што паричникот генерира различна адреса секој пат кога барате плаќање, така што не е лесно да знаете колку имате или да ги видите монетите што сте ги добиле. Се сеќавам дека Blockchain е јавна база на податоциНа Ако сакате да знаете дали некој ми испратил одредена сума на Биткоин на адресата што ја ставив погоре, можете да дознаете се прашува блок истражувачНа Во овој случај, ви кажав дека оваа адреса е од мојата чанта, затоа повеќе не е таква приватна адреса. Ајде да погледнеме уште неколку детали. Ако валидацијата на трансакциите се врши со копија од Blockchain преземена на вашиот уред (целосна валидација), ќе имате поголема приватност отколку ако се извршуваат на сервер на компанијата што го создала паричникот (централизирана валидација). Од друга страна, ако барате приватност на главно ниво, некои паричници ви овозможуваат да ја конфигурирате конекцијата за користење TorНа Никогаш не боли да бидете свесни за деталите што ја разоткриваат вашата приватност. И ако не сте загрижени за ова прашање, сигурно заштедувате и многу пари на завесите на прозорците.

- Платформа. Постојат паричници за Windows, Mac, Linux, iOS, Android и исто така има и такви што можат да се користат преку Интернет со консултација со нив од прелистувачот. До кој степен платформата на која инсталирате паричник може да биде одлучувачка за неговата безбедност? Не може да се каже ова категорично, но постојат платформи кои традиционално се поранливи. Ранливи на што? Па, за вируси, малициозен софтвер и илјадници повеќе или помалку генијални начини за заобиколување или загрозување на безбедноста на компјутерскиот уред. Не можеме да знаеме што ќе измислат многу луѓе кои се посветени на создавање на овие малициозни кодови во иднина. Она што го знаеме е дека Виндоус има тенденција да биде многу поранлив од Мек или Линукс, само (но тоа е за повеќе нешта) поради статистички веројатности за напад. Андроид може да биде многу сигурна платформа се додека не е „вкоренет“. iOS е многу пребирлив за апликациите што се шират низ неговата продавница за апликации. Се разбира, постојат основни безбедносни правила што никогаш не треба да се игнорираат, како што се заштита на пристап до компјутер или мобилен телефон со добра лозинка, шифрирање на хард дискот или користење добар VPN  да се поврзете на Интернет.

- Погодност и употребливост. Леснотијата на користење е уште еден фактор, а исто така аспекти исто толку важни како и начинот на кој ги зачувуваме или регенерираме датотеките со приватните клучеви. На второто има два модели:

  • Паричници во кои јавните и приватните клучеви се зачувуваат како датотека, како Bitcoin Core
  • Паричници во кои приватните и јавните клучеви се регенерираат од семе кои се 12 или повеќе зборови. Најпопуларниот пример е Електрум

Goingе отфрлам паричници преку Интернет, бидејќи според мое мислење тие скоро секогаш претставуваат поголеми можности за ранливост или приватните клучеви ги управува самиот давател на услуги. Освен ако поради некоја причина целосно му верувате на лицето што ја обезбедува услугата, не советувам да ги користите.

Јас не сум многу fondубител на хардверски паричници кои се посветен физички уред. Иако се случи да бидат многу безбедни, претпочитам да не зависам од објект што може да се изгуби. Секако, можно е да го вратите вашиот паричник преку семе од 12, 18 или 24 зборови што претходно сте ги зачувале, но кривата на учење правилно да ги користите е нешто повисока. И, ајде, тоа ќе биде мое хоби ... но не се вклопувам во користење виртуелни валути со посветен физички паричник. Мислам, не ми се допаѓа идејата да имам уште еден уред. Јас сум технолошки штедлив. Признавам, да, дека тие имаат свои многубројни поддржувачи и секогаш се претпочитаат од онлајн паричник.

Затоа, врз основа на претходните простории, ќе објаснам каков би бил мојот избор за секоја платформа. Иако има многу други чанти, па дури има и такви со повеќе валути, јас ќе ги користам за овој избор оние што се предложени во биткоин.org бидејќи сите тие се со отворен код.

Десктоп паричници (Windows, Mac или Linux)На Моите избори се: Bitcoin Core o Оружје ако имате доволно простор на дискот и доволно RAM меморија. Во спротивно, изберете ElectrumНа Оружје, сепак, го препорачувам повеќе за искусни корисници, бидејќи иако има многу многу интересни дополнителни опции, Bitcoin Core е многу попријателски за корисник со основно или средно знаење за Биткоин.

Мобилен паричник за Android: Биткоин паричникНа Запомнете, да, дека вкоренетиот мобилен телефон е потенцијално поранлив, освен ако не знаете што правите со менување на уредот на овој начин и не сте свесни за дополнителните безбедносни мерки што треба да ги преземете во тој случај.

Паричник за мобилен iOS: BreadwalletНа Од истата причина како и во случајот со Андроид, изменетиот уред е секогаш помалку безбеден отколку со оперативниот систем во првобитната состојба.

Дали се плаќаат провизии за трансакции со Биткоин?

Пример за надоместоци за трансфер што чекаат на мрежата на Биткоин

Начинот на кој функционира Bitcoin Blockchain претпоставува еден вид конкуренција помеѓу јазли кои генерираат и потврдуваат трансакции. Ова значи дека секоја трансакција носи променлива провизија (надомест)На Колку е повисоко, толку побрзо трансакцијата ќе биде обработена и потврдена. Обично чантите сугерираат провизија и, во сите оние што ги советувам овде, ова може да се измени по желба со тоа да се направи повисоко или пониско. Заедно со износот на провизијата, тие обично го означуваат бројот на блокови што се проценува дека се потврдени. Бидејќи секој блок во Bitcoin Blockchain се генерира приближно на секои 10 минути, можеме да го процениме приближното време за да добиеме потврди. Се разбира, не е секогаш точно, но помага да се добие идеја дали провизијата е точна во тоа време и состојбата на мрежата. Провизијата може да варира во зависност од големината на трансакцијата. Ова не се однесува на износот, туку на фактот дека кога користите различни адреси за да го добиете нашиот паричник, мора да испратите повеќе или помалку обемна сметководствена евиденција во зависност од бројот на адреси и внатрешна размена меѓу нив што треба да направите за да ги соберете монетите на да се испрати. Исто така, состојбата на застојот во мрежата, моментите во кои се вршат повеќе или помалку трансакции, ја одредуваат важноста на провизијата. Комисијата предложена од самиот паричник е прифатлива во повеќето случаи, освен кога е потребна поголема итност при испраќање и потврдување на трансакцијата.

Не сите крипто -валути работат на ист начинНа Сега се фокусирам на паричниците Биткоин, но другите електронски валути користат различни методи и има такви што во нивните трансакции провизиите се практично незначителни или дури и непостоечки.

Инсталирајте паричник

Дури и ако не планирате да имате биткоин или фракција, интересно е да инсталирате паричник. Станува збор за запознавање со технологијата што н surround опкружува и која ги менува економските модели на општеството. Можете да се справите со него и да видите како е и како функционира. Исто така, кој знае ... ако имате блог или на која било социјална мрежа што ја користите, можете да ја објавите вашата Bitcoin адреса или нејзиниот QR код во случај некој да има добар вкус да направи донација во Биткоин. Дури и ако мислите дека нема да имате толку среќа, не престанувајте да ја отворате вратата за таа можност; можеби ќе бидете пријатно изненадени. Се разбира, многу е полесно отколку да чекате да ви бидат испратени евра, долари или јен.

@sophocles