Што е Биткоин?

Биткоин е а децентрализирана електронска валута, прв во долга листа и пресвртница во светската економска историја. Концептот не е тешко да се разбере: некој измислува електронски токени и ги прави достапни за секого со тоа што ќе ги продаде за „нормални“ пари или ќе ги научи како да ги „коваат“. Во принцип, с all се сведува на ова: чиповите тие ја имаат вредноста што луѓето сакаат да им ја дадат според понудата и побарувачкатаНа Тие електронски токени потоа можат да се користат за нивно разменување за стоки или услуги, исто како и секоја друга форма на пари.

Горенаведеното е едноставно објаснување, но концептот оди многу подалеку. Ајде да видиме некои од неговите главни карактеристики:

 • Електроника: бидејќи Биткоин, во принцип, не постои како физички објект. Секој Биткоин или дел од Биткоин е единствена низа бајти или алфанумерички знаци кои се толкуваат со посебен софтвер што го нарекуваме паричник или чанта.
 • Децентрализирано: не постои централно тело што ги издава или контролира. Оваа функција е дефинитивно иновативна оттогаш некако демократизирајте ги парите дека, досега, секогаш беше нешто контролирано од одредени организми или економски елити.
 • Ограничен- Правилата на играта на Биткоин се јасни и транспарентни. Тие само ќе постојат 21 милион биткоин (с all уште не се создадени). Ова не значи ниту повеќе ниту помалку отколку што повеќе луѓе го користат, толку повеќе вредност ќе има во однос на валутите што се создаваат на неодредено време, како што се еврото или доларот.
 • Незапирливо- Создавањето на Биткоин се врши со решавање сложени криптографски (или математички проблеми, ако сакате). Сите трансакции се евидентирани во стотици или илјадници „книги“ кои мора да бидат потполно исти. Ако со некоја вештина создадам или префрлам малку биткоин што не се рефлектира во тие книги со сметки дистрибуирани низ целиот свет, едноставно мојот „биткоин“ нема да биде прифатен и, според тоа, практично е невозможно за мене да го направам овој трик.
 • Приватна- Мојот Bitcoin паричник генерира серија јавни адреси до кои секој може да ми испрати парички. Тие адреси се серија буквално неповторливи букви и бројки. Таквите адреси можат да бидат познати на секого, бидејќи служат само за да ми испратат Биткоин, повеќе или помалку како бројот на мојата тековна сметка во банка. Доколку не објавам дека таа адреса ми припаѓа мене, никој не може да знае дека е моја. Затоа, Биткоин нуди висок степен на приватност иако не е нужно целосна анонимност. Од друга страна, паричникот Bitcoin може да генерира голем број адреси, од кои сите ќе овозможат монетите да стигнат до мојот паричник. Со други зборови, можно е, ако сакате, да генерирате различна адреса за секоја трансакција, така што приватноста е неверојатно висока.
 • Сегура: Тешко е да го изгубите вашиот Bitcoin со едноставни основни безбедносни меркиНа Ако сте прочитале вести за кражба на биткоин, предлагам да забележите дека сите тие се однесуваат на биткоини чувани од трети страни или сериозни прегледи со најелементарните безбедносни мерки што се потребни за да се справи со електронски паричник, како што е да не се чува резервна копија во безбедно место или заборавете ја лозинката. Проблемот со заборавените лозинки не е невообичаен, како што знаете, во која било од областите на виртуелниот живот за многу луѓе. Да научиме да користиме силни лозинки и да користиме методи за да ги заштитиме е нешто што с yet уште не сме правилно интернализирани. Со едноставна култура во оваа смисла, можете да бидете сигурни дека вашиот Bitcoin е многу поневозможен од банкнотите со кои ракувате секојдневно.
 • Транспарентно: бидејќи кодот на Биткоин е a софтвер со отворен код што секој може да го прегледа и бидејќи неговата работа е јасна и не може произволно да се промени. Трансакциите може да ги види секој, иако, како што реков, не е лесно да се пронајде кој ги направил. Ајде да ја замислиме како голема просторија полна со мали сефови со мал слот. Секој мал сеф е чанта. Во таа просторија има камери насекаде. Кога сакам да испратам Биткоин на друго лице, секој може да види што правам, но како да го правев со маска што не дозволува да се идентификувам. Она што секој може да го види е дека некој влегува во собата, отвора сеф, вади бројни монети што исто така секој може да ги види, а потоа оди во друг сеф и ги става монетите низ процепот.
 • Неповратна- Откако некој ќе ми испрати Биткоин, процесот е практично неповратен. Ова значи дека кога е направена трансакција, нема враќање назад; со некои нијанси како што ќе видиме во идните написи. Она што е јасно е дека трансакциите со Биткоин се многу побезбедни (и побрзи) од банкарски трансфер или платежни системи како што е Paypal.
 • Индепендиенте: вие сте сопствена банка. Кога инсталирате паричник Bitcoin нема трети страни да го контролираат, со исклучок на одредени видови онлајн паричници што се нудат како услуга. Вие сте одговорни за чување резервна копија што ви овозможува да го регенерирате вашиот паричник во случај на загуба или оштетување на електронскиот уред во кој сте го инсталирале. Можеби тоа е нешто на што не сме многу навикнати, бидејќи до сега му го доверувавме финансискиот живот на одредени банки. Но, ова е многу револуционерна точка. Оваа независност навистина дава висок степен на безбедност ако разбереме како функционира.

За што е Bitcoin?

Како што можете да видите од она што сте го виделе досега, Bitcoin служи како и секоја друга валута, да пренесе храброст и довербаНа Вредност бидејќи секој Биткоин го има, повисок или помал, во споредба со другите валути со кои сме навикнати повеќе да ги користиме како референца за тоа колку чинат работите. Доверба затоа што ако ми дадете биткоин имам доверба дека ќе можам да го користам за да стекнам работи или како едноставна продавница со вредност; односно да го зачувам за во иднина, верувајќи дека продолжува да има вредност што ми овозможува да ја разменам за стоки или услуги.

На крајот на краиштата, Биткоинот е валута и може да се користи исто како и секоја друга валута што навистина има некаква вредност.

Но, што му дава вредност на Биткоин?

Обично мислиме дека монетите или банкнотите се пожелни затоа што претставуваат некаква материјална вредност. Во одреден момент во економската историја на светот, ова можеби беше случај. На пример, кога монетите беа направени од некој интересен метал, самата монета имаше вредност што му ја припишувавме на тој метал (на пример, злато или сребро). Подоцна, парите претставуваа опипливи вредности складирани од издавачите на тие монети или записи. Но, денес зборуваме за валути фиат, пари базирани на довербаНа Начинот на кој се создаваат парите е обично многу нејасен или барем не многу транспарентен за луѓето што ги користат. Колку евра има во оптек? Како се создаваат? Со кои критериуми се вбризгуваат евра во системот? Ако останатите земји им веруваат на парите на Европската унија, с works функционира, и покрај непроирноста со која с everything се случува за обичниот корисник. Но, замислете дека, на пример, Кина не сака да прифати повеќе евра и бара да се плати во долари или други валути. Губењето на довербата во еврото би значело нејзин колапс. Со Биткоин, сите тие променливи се совршено јасни и лесно може да се разберат со копање малку подлабоко, исто како што правиме во моментов. Всушност, Биткоинот не претставува никаква вредност освен она што сакаме да му го дадемеНа Кога беше создаден Биткоин, неговата вредност беше практично нула. Ова се случи пред само 8 години. Така, некои многу луди луѓе, гледајќи дека изгледа како интересен концепт, го стекнавме првиот биткоин. Го направивме тоа, можеби, срамежливо, за никој да не знае дека трошиме „вистински пари“ за да стекнеме електронски глупости. Но, вредноста на биткоинот се доделува со неговата употреба. Луѓето што веруваат во него и го користат се тие што му даваат вредност. Процес кој е мешавина помеѓу чисто шпекулативна и вистинска употреба. До тој степен што можам да го користам како продавница за вредност и да стекнувам други работи, биткоинот е пари. Бидејќи оваа доверба варира и пазарот на Биткоин с yet уште не е толку голем како оној на главните централизирани валути, може да се види дека неговата вредност осцилира понекогаш многу остро, што го прави неверојатно нестабилен. Но, исто така, ако погледнете како се однесуваше во овие 8 години, не престана да се зголемува.

Растот и падот веќе имаше неколку, иако секој пат кога неговата цена порасна, а потоа нагло падна, таа секогаш била над претходните вредности. Логично е; Запомнете, тоа е ретка валута: ќе има само 21 милион биткоин и, и покрај с everything, некои ќе бидат изгубени на патот. Со други зборови, колку повеќе луѓе се заинтересирани за Bitcoin неговата вредност ќе има тенденција да станува поголема и поголемаНа Каков би бил таванот? Никој не може да каже. Ако пред 8 години беше практично нула, а сега може да изнесува околу 10.000 евра, тешко е да се знае на кое ниво ќе биде за 5 години од сега.

Дали треба да инвестирате во Биткоин?

Според мое мислење, вистинската вредност на биткоинот ќе се заснова на да може да го користи како валутаНа Но, ниту неговата корисност не е занемарлива како складиште на вредностНа Се разбира, тоа е попрактично отколку чување златни шипки или вредна колекција на поштенски марки. Можеби не е толку убаво или нешто што можете да го негувате како богатство, но дефинитивно е вредно. Како и сите инвестиции во животот, тој има своја точка на ризик. Ако размислите, можете да замислите илјада катастрофи. Но, вашите златни шипки може да бидат украдени, па дури и огромна резерва на злато и неговата вредност значително да падне. И ако замислиме поголеми катастрофи, светската ситуација може да се искомплицира (уште повеќе) и дека златото престанува да е нешто интересно. Поштенските марки, од друга страна, се подложни на бројни несреќи.

Во секој случај, можете да замислите дека глобалната катастрофа може да направи Интернетот да исчезне и, според тоа, можноста за користење на Биткоин. Во тој случај, подобро ако имате земја за одгледување зеленчук. Не знам, стравовите никогаш нема да се ослободам од тебе, но, засега, Биткоинот изгледа прилично безбедна вредност ако правилно ги интернализирате неговите основни карактеристикиНа Навистина, секогаш ќе има приказни што привремено ќе ги испаничат непостојаните пазари; но тие не ме засегаат особено. Биткоинот е речиси вреден бренд, како Кока Кола или Најк. Се чини дека ќе му биде тешко да престане да биде присутен во наредните години.

Но, мислам дека е предоцна да се инвестира во Биткоин

Никогаш не е доцна ако среќата е добраНа Кога биткоин чинеше 100 евра многу луѓе Сметав дека веќе го пропуштив возот и дека неколку Биткоин повеќе не вреди да се има. Впрочем, цената изгледаше претерано висока. Оттогаш не врне многу; не само поради сушата, туку и затоа што не беше толку одамна. Можеби многу луѓе не можат да размислат за купување на биткоин, но бидејќи е фракционо до сто милионитиот дел, фракциите може да се добијат во секое време. Ако не можете да имате златна шипка од еден килограм, секогаш можете да купите неколку грама.

А што е со другите децентрализирани валути?

По Биткоин, дојдоа многу други. Биткоинот беше почетна точка, интелигентна креација која, со отворен код, дозволи идејата и самиот код да се користат за развој на варијанти. Некои од нив искрено многу интересни. Во моментов има илјадници (буквално) децентрализирани електронски валути. Некои од нив се користат како валута, а други се основа за фасцинантни проекти. Има и многу глупави; некои дури и се родени како еден вид шега, но, знаете, луѓето се тие што им ја даваат својата вредност. Постојат валути кои несомнено се подобруваат на Биткоин, но с yet уште не се толку познати. Иднината изгледа светла и покрај хаосот да се види дека има многу. Ако до сега ви беше тешко да го асимилирате концептот на Биткоин и, се надевам, дека од денес го имате појасно, видете толку многу други (Litecoin, Monero, Цртичка, етер, Faircoin, Dogecoin ...) дури може да предизвикаат вртоглавица. Но, не грижете се, скоро сите тие се интересни проекти и не се неколкумина што работат во реалниот животНа Е мора да се навикнеме. Вистината е дека неколку десетици од нив ќе се користат с and повеќе и тие се тука за да останат. Можеби ова хаотично чувство ќе се реши на различни начини. Од една страна, луѓето мирно ќе асимилираат дека можеме да искористиме неколку од нив. Исто како што некој ги инсталира WhatsApp и Telegram и некои други апликации, имањето повеќе паричници не е толку голема мака; или користете оној што ви овозможува да имате неколку валути во исто време. Во исто време, постојат услуги што го олеснуваат плаќањето и собирањето во разни видови валути и прават промени „во лет“, така што продавницата ја добива валутата што ја сака без оглед на тоа со која платил купувачот. Има многу решенија, но, пред с, постои бесконечен човечки капацитет да се прилагоди на промените, дури и ако се случуваат на таков вртоглав начин.

Некако сето ова ќе треба да се регулира

Биткоинот ги отвори вратите за морето загриженост за организациите и државите кои, до сега, имаа монопол врз паритеНа Никој не можеше да помисли пред неколку години дека биткоинот и с everything што се појави оттогаш ќе биде таков успех. Можноста за користење на децентрализирани пари им олеснува на многу луѓе да престанат да плаќаат даноци. И, верувајте ми, ова е тешко прашање за решавање. Одамна не се работи за борба против хакерство и до сега нема навистина ефикасно решение. Телата кои бараат регулирање и / или забрана генерално одат многу чекори назад од колективната интелигенција зад идеите со отворен код.

Од една страна, тоа е можно воспоставуваат прописи за компании кои нудат услуги поврзани со Биткоин се додека компаниите се физички и фискално лоцирани на територија. Но, ова претставува мал дел од материјата. На пример, може да се обидете да ја регулирате активноста на разменувачките куќи што ви дозволуваат да купувате и продавате Биткоин и други криптовалути со барање нивните корисници да бидат целосно идентификувани. Но, ова ќе влијае на оние компании чие седиште се во одредени земји. Во меѓувреме, други се појавуваат на места со послаба или попустлива легислатива. Покрај тоа, претстои појава на пазари или децентрализирани размени чија регулација е исто толку мала или тешка како и услугите за размена на датотеки p2p базирани на Torrent и други протоколи.

Тоа е практично невозможно е да се контролираат трансакциите направени од паричник на едно лице до некој другНа Така, регулаторните тела имаат долг пат додека изумот на нови методи и системи работи многу побрзо.

Користењето Bitcoin не мора да значи дека работите се прават надвор од законот. Ако некој сака да го пријави својот приход во електронски валути или да го објави своето зголемување на капиталот поради зголемувањето на вредноста на дигиталните валути што ги поседува, тоа може да го направи лесно. Да се ​​има биткоин е како да се има парче земја или количина вредна стока. Како што се зголемува неговата вредност, можете да прогласите, како добар граѓанин, капитална добивка. Иако, точно е, вие исто така не можете да го објавите сето тоа ... што веќе ќе бара серија фискални инженерски трикови за да ги трансформирате вашите електронски валути во фиат валута. Се разбира, ако не треба да ги менувате во евра или долари и можете да ги користите во обичниот живот, искушението да ја чувате тајната може да биде големо.

Дали е вистина дека Bitcoin се користи за криминални дела?

Зависи што се разбира со криминални дела. Може ли да платите убиец со биткоин, да купите оружје, дрога или да изнудите пари? Во право си. Тоа е паричка. По тоа што не се разликува од еврото, за што обично не си ги поставуваме овие егзистенцијални сомнежи. Ако ангажирам атентатор и го прифатам Биткоин како плаќање, јасно е дека можам да го сторам тоа. Но, ако сакате и актовка со евра, исто така. Всушност, сигурно е многу почесто (далеку) криминалните дејствија да се финансираат со сметки како оние што ги носите во џеб.

Причината зошто се појавуваат толку негативни вести, во оваа смисла, за Биткоин не може да биде ништо друго освен потребата да се плашиме за неговата употребаНа Запомнете, Bitcoin е голем проблем за оние кои имаа монопол на парите до сега. Многу медиуми се пропагандни органи што се обидуваа да ги одржат работите како што беа до сега. Но, бестрашниот аргумент пропаѓа ако размислите колку криминални дела се финансираат со евро банкноти. Употребата на децентрализирани електронски валути за криминални дела не е проблем директно поврзан со нив, туку фактот дека постои криминал. Ако кривичното дело не е платено со евра, долари или биткоин, може да се плати и со услуга, што не значи дека размената е инструмент на мафијата. Истиот факт, фактот дека храната е криминално шпекулирана (предизвикува многу луѓе да гладуваат или да живеат бедно), не ја прави таквата храна криминална храна.

Социјални и економски предности на Биткоин

Ако претпочитаме попозитивен став, Биткоин вклучува серија од предности за обичните луѓе. На пример:

 • Se избегнувајте надоместоци и провизии за заштеда на пари во банки.
 • Трошоците по трансакција (трансфер) на пари од едно до друго место во светот би биле (хипотетички, дека ќе треба да се занимаваме со ова прашање во длабочина) многу помали.
 • Плаќањата и наплатата во Биткоин би биле многу побрзоНа Идејата е дека тие беа практично моментални; тогаш реалноста е поинаква, но за тоа има и многу опции во електронските валути. Она што е сосема јасно е дека испраќањето пари од едно до друго место во светот со трансфер на жица е значително побавно.
 • Многу е побезбедно да патувате со Bitcoin отколку да носите куп сметки во вашиот џеб.
 • Заштедата на вашите заштеди е неверојатно полесна со биткоин. И сигурно, иако разбирам дека има луѓе кои с believe уште веруваат дека банките се повеќе.
 • Bitcoin паричници се имуни на заклучување сметки и финансиски пенкала.
 • Ако живеете комплицирана ситуација, Bitcoin тие не можат да ви бидат одземени.
 • Биткоинот ќе се зголеми многу во цената со текот на времетоНа Ако чувате евра под душекот по неколку месеци, ќе купите помалку работи со нив.

Се надевам дека имам појасни некои концепти за Биткоин во оваа статија, но ние ќе одиме многу подлабоко во следните публикации. Верувам дека е многу важно да не се откажуваме да ја знаеме длабоко оваа експлозија на финансиска и економска креативност што ни ја даваат децентрализираните електронски валути. Биткоинот е почеток на навистина возбудливо патување.

@sophocles