Што е Litecoin?

Што е крипто валута Litecoin и објаснување

Првите (во врска со Биткоин) имаат тенденција да стекнат слава и признание со поголем импулс отколку вторите или наследниците (во однос на другите криптовалути) кај пошироката јавност. Но, тоа не мора да ги направи подобри, ги прави попознати. Токму затоа е создаден Litecoin (LTC), како подобрување на кодот што го користи Bitcoin, односно Altcoin. Некои го нарекуваат сребро меѓу криптовалутите, доделување на златото на Bitcoin за тоа што е прва и нејзината пазарна вредност.

За Лајткоин можеме да кажеме дека тоа беше валута напредна во своето време, каде што во технолошкиот свет и пред с на блокчејн поминува толку брзо. Првата верзија беше лансирана во октомври 2011 година (само 2 години по Биткоин) со цел да се решат проблемите што биткоинот би ги поставил во иднина поради неговата приспособливост. Иако Bitcoin беше едвај познат, Чарли Ли, неговиот творец, знаеше како да интуира дека во иднина милиони луѓе ќе почнат да ги прифаќаат овие нови начини на плаќање, поради што го создаде Litecoin.

Кој е креаторот на Litecoin?

Ова е Чарли Ли, компјутерски научник роден во Брегот на Слоновата Коска и дека се преселил во Соединетите држави на 13 -годишна возраст. Добро познат во светот на криптовалутите. Дипломирал на Технолошкиот институт во Масачусетс со диплома и магистратура по компјутерски науки во 2000 година. Неговата биографија нагласува една деценија работење за Google за пишување код за Chrome OS. Во текот на таа деценија, Чарли Ли ги искористи своите слободни моменти за да напише технологија на Bitcoin Blockchain. И, конечно објави Litecoin за јавноста во 2011 година дури откако се ископани 150 монети.

Историја на Litecoin и проекти на кои работи

Според Ли, тој немал меѓу своите планови да се натпреварува со Биткоин, но таков бил успехот што во јули 2013 година започнал да работи на Coinbase по напуштањето на Google. Подоцна во 2017 година, по конфликт на интереси, го продаде целиот свој Litecoin. Не од таа причина тој требаше да се повлече, но главната причина според она што го изјави на Редит и Твитер беше дека неговите лични изјави поради неговото влијание може да влијаат на цената на монетата, нешто што тој не сакаше да се случи. По оваа одлука, Ли продолжи да работи со полно работно време во Фондацијата Лајткоин, наменети во голем дел за промоција и нови употреби на имплементацијата на валутата.

Кои карактеристики личат и разликуваат Litecoin од Bitcoin?

Меѓу неговите сличности откриваме дека секоја валута може да има до 8 децимални места, што ја прави делива како Биткоин. И двајцата користат иста технологија, Blockchain. Тие се одржуваат благодарение на процесот на рударство, а тешкотијата за рударство се зголемува на секои 2.016 блока. Како и Биткоин, тој го користи системот „Доказ за работа“ (PoW) и ја намалува стапката на издавање на секои 4 години.

  1. Се базира на P2P мрежа како Bitcoin, но рударскиот систем е различен. Напуштете го сетот на криптографски хаш-функции SHA-256 за да изберете Скрипт Побрз рударски алгоритам благодарение на фактот дека големината на блоковите е помала од 100kb.
  2. Бројот на крипто -валути што можат да постојат на блокчејн Litecoin е 84 милиони, 4 пати повеќе од 21 милион биткоин. Многу поприфатливо ниво на ликвидност и приспособливост.
  3. Брзината за генерирање на секој блок е 2 и пол минутиНа Што го намалува времето за потврда во секоја трансакција.
  4. Цената на трансакциите е една од најевтините на пазарот за криптовалути.
  5. Рударството Litecoin не се прави преку многу поскапиот хардвер ASIC. Рударството Litecoin може да се направи преку едноставни процесори, со кој било компјутер што секој корисник го има дома, па дури и со графички процесори, графички картички.
  6. Износот на наградата што го добива рударот е 25 монети по блок.

Апликации и употреба на Litecoin

Цели на Литекоин

Роден како одговор на идните непријатности што биткоинот би можел да ги генерира, Целите на Litecoin беа да бидат валута способна да се натпреварува со други платежни системиНа Оттука и делот во рационализација на нивните трансакции и дека тие беа ниски трошоци. И покрај ова, треба да се забележи дека нејзиниот обем на трансакции е с far уште далеку од други средства, како што се кредитни картички, но како и Биткоин, повеќе пратки може да се извршат на различни адреси со иста трансакција.

Во потрага по платформа за плаќање поагилно и поефикасно, Litepay излезе како неопходна алатка за олеснување на валутата Litecoin за пошироката јавност. Сепак, Во март 2018 година, извршниот директор на Litepay, Кенет Асаре, ја контактираше Фондацијата Litecoin за да го извести прекинот и односи со Фондацијата. Оваа дупка негативно ја оштети сликата на Литекоин и тие се каеја за инцидентот и сликата што можеа да ја дадат. Особено во тоа време, каде што беше наменето дека бизнисите што работеа со Visa или MasterCard, исто така, може да го сторат тоа со Litecoins. Но, сопнувањето не треба да ја означува целата иднина на нешто, така што Фондацијата Litecoin продолжи да работи гледајќи кон иднината, како и секогаш.

Litecoin денес

Без расположение за запирање Фондацијата Litecoin заедно со TokenPay купија 20% од германската банка Weg BankНа Банкарска кредитна институција за домување. Во моментов постојат гласини за внесување на криптоактивниот ризик, што предизвика зголемување на вредноста на самиот Лиск овој март 2019 година.

Разлики на Litecoin во однос на другите крипто -валути

Понатаму, Litecoin постигна различни технолошки пресвртници. Меѓу неговите пионерски подобрувања наоѓаме:

  • Сегрегиран сведок. Служи за ублажување на влијанието на максималната граница на големината на блокот. На овој начин, проблемот со податливоста на трансакциите е решен и рационализиран.
  • Мрежа за осветлување (LN). Тоа е децентрализиран систем кој овозможува моментално и големо микроплаќање. За плаќањата не се потребни блок потврди и може да се извршат од најмал износ.
  • Атомски замени. Наречени атомски размени со вкрстен синџир. Овозможува плаќањето да биде ефикасно, брзо, прави сигурен договор и дава ексклузивна одговорност дека секоја страна во операцијата е извршена.

Историјата и посветеноста на Фондацијата Лајткоин придонесе за генерирање вредност во криптовалутата, со што нејзината употреба продолжува да расте со текот на годините. Понатаму, неговите технолошки подобрувања и неговиот фокус на конкуренција со други платежни системи придонесоа таа да добие напредок во различни области. И сето ова се преведува во зајакнување на довербата на заедницата околу Litecoin.