Што е NEO?

Неопаметна економија

Светот на криптовалутите се претвори во густа џунгла. Концептот "Биткоин" почна да продира длабоко во утробата на општеството, но прашањето за blockchain почнува да го разоткрива својот потенцијал и стана универзум на можности. По овој вртлог, се појавуваат светли и шарени кристални зрнца кои личат на дијаманти, а во некои случаи можеби и се. Иднината е непредвидлива, но овој квалитет отсекогаш н fasc фасцинирал. И, се разбира, не можеме да избегнеме облози да бараме во секој од нив златното руно или допирот на кралот Мида што го прави животот попријатен. Инвестирање во криптовалути е новиот Ел Дорадо и, некои од овие мапи на богатство денес укажуваат Нео.

Што е NEO?

За да го разбереме Нео, мора да погледнеме EthereumНа Впрочем, има и такви што го велат тоа Нео е кинескиот Ethereum и некоја причина нема да недостасува. Нео е екосистем базиран на блокчејн на кој се извршуваат паметни договори, како Ethereum. Но, логично, Нео има за цел да биде нешто друго што го надминува самиот Етереум и решава некои од неговите сегашни недостатоци, како што е проблемот со приспособливоста, што е сенка што с still уште виси над мајката на паметни договори. На пример, Ethereum може да обработи приближно 15 трансакции во секунда. Теоретски Нео може да процесира околу 1000, па дури и 10.000 трансакции во секунда, правејќи некои прилагодувања овде и таму.

Накратко да го дефинираме: Нео сака да биде регистар и пазар за дигитални производи со паметни договориНа Систем кој овозможува дигитализирање на средствата од реалниот свет, овозможувајќи регистрација, депонирање, пренос, преговарање, клиринг и порамнување преку децентрализирана и безбедна мрежа. Нео може да води целосно сигурна евиденција за трансфер на дигитални средства поврзани со паметни договори. Секој вид на средства може да се дигитализира за да се разменува, купува, продава, дистрибуира или дури и менува со верно почитување на правилата договорени во споменатиот договор.

Платформата има потенцијал да се примени во области како што се групно финансирање, тргување со капитал, заеми, програми за лојалност, фондови за приватни капитали, финансирање на синџирот на снабдување и многу повеќе.

Не е од суштинско значење да се разберат техничките комплексности што Нео ќе треба да ги реши за да одлучи да инвестира, но секогаш е препорачливо да се има идеја за тоа што е да се пристапи кон прашањето со соодветна интелигенција. Мојот предлог е дека можеме да имаме доволно знаење за да можеме да одлучиме колку е интересно и колку можности има за иднината.

Една платформа, два токени

Платформата работи со два токени: Нео и гасНа И двете со количина од 100.000.000 единици. Нео не е делив, а Гас е. Оние кои поседуваат Нео стекнуваат право на глас на платформата и исто така добиваат дивиденди во форма на Гас која се произведува по стапка од 8 Гас по блок. Ова производство ќе се намали по стапка од 1 гас за секои 2 милиони блокови до 100 милиони, околу 2039 година, во тоа време тие ќе престанат да се произведуваат.

Гасот се користи за спроведување и извршување паметни договори според стапки пропорционални на пресметковните ресурси потрошени од договорот. Овие провизии се дистрибуираат до јазлите за валидација како награда за нивната активност на мрежата.

Паричници за нео и гас

Нео заедницата разви интересно разновидност на паричници или чанти  кои, во најголем дел, служат за управување и со Нео и со Гас. Како паричник за десктоп и MasOS, Windows и Linux оперативни системи што ги имаме NEON  што спаѓа во категоријата лесни паричници бидејќи нема потреба да го презема целиот Blockchain.

NEO паричник

NEO GUI  тоа е целосен јазол бидејќи мора да се синхронизира со целиот Blockchain и затоа бара голема количина простор на дискот.

НЕО Гуи

НЕО ПАЛЕНТ  е уште еден лесен паричник кој, иако работи во прелистувачот, ги чува датотеките и приватните клучеви на самиот уред.

Исто така има и паричници Нео за Андроид  и да iOS  како и а Нео хартија генератор на чанти.

Зачувувањето на вашиот Нео во вашиот сопствен паричник ви овозможува да ги добиете наградите во Гас што ги создаваат овие НеоНа Имајте на ум дека ако го чувате вашиот Нео во берза, Гасовите што одговараат на вас може да ги чува самата Берза, иако тоа не е секогаш така; во моментов Binance го испорачува гасот генериран до своите корисници кои имаат Нео на наведената платформа.

НЕО не беше секогаш НЕО

Првата кинеска платформа Blockchain е родена во 2014 година под името AntShares. Три години подоцна, во 2017 година, името и брендот се сменија во Нео. Очигледно тие бараат име посоодветно на нивните цели бидејќи Нео потекнува од грчкиот и се однесува на ново, ново или дури и младо. Зад ова ребрендирање, всушност, стои обид да се воспостават доверливи односи со кинеската влада и приватните компании што го спонзорираат или поддржуваат овој проект, меѓу кои и Microsoft China, Coindash или размена на криптовалути Binance, меѓу другите. Мајкрософт дури го тврдеше тоа OnChain, компанијата зад Нео, е „Една од 50 -те компании во развој во Кина“На Но, внимавајте, ниту Мајкрософт не е пророштво на Делфи.

Кинеската влада отсекогаш се однесувала како Дамоклов меч за светот на криптовалутите. Значи Нео во никој случај не е дефинирано како криптовалута туку како Blockchain протоколНа Во реалноста, секоја криптовалута базирана на Blockchain е практично протокол Blockchain. И обратно, Blockchain протоколот е или може да биде крипто валута се додека токенот или токените генерирани од него може да се пренесат и користат како пари. Но, се чини дека кинеската влада се залага за формалности повеќе од семантички убавини. За Нео, од суштинско значење е да се биде во добри односи со Кина, бидејќи тоа е нејзиното главно поле на дејствување и цел. Толку многу што, во моментов, тие дури и не се потрудија да го преведат Нео главна веб -страница на друг јазик.

Соработката со кинеската влада е од суштинско значење за развојот на нејзиниот патоказ бидејќи главната поента во развојот на вашата дигитална платформа за средства или финансиска платформа е дека е целосно сигурна. Преносите на вредности и паметните договори во Нео бараат целосно безбедни електронски потписи базирани на апсолутна доверба. Поради тоа Нео развива систем за идентитет кој ги потврдува трансакциитеНа Од 2005 година, кинескиот „Закон за дигитални потписи“ дозволува таквите потписи да бидат правно обврзувачки. Затоа, во Нео овие потписи ќе бидат поврзани со тотално сигурна идентификација која вклучува криптографски потписи, како и биометриски лични идентификации, отпечатоци од прсти, препознавање глас и други. Дигиталниот идентитет е клучен фактор во развојот на Нео бидејќи ќе воспостави врска на доверба помеѓу дигиталните средства и физичките лица што ги издаваат, со што ефикасно ќе се спречи измама и ќе се почитува законот, на пример, ќе се спречи перење пари. Исто така, дефинитивно е важно во однос на различните документи што можат да се складираат на нео блокчејн, како што се договори, сертификати за интелектуална сопственост или медицинска евиденција.

Проблемот на византиските генерали.

Една од особеностите на Нео е тоа што неговиот алгоритам не се базира на добро познатиот Доказ за работа или Доказ за удел, туку на сосема нов, кој има за цел да го реши на друг начин прашањето за довербата и валидноста на трансакциите што се напишано во блоковите.на нејзиниот синџир и што тие го именуваат dBFT (делегирана толеранција за византиска грешка) или „толеранција за делегирана византиска грешка“. Името доаѓа од а информативно прашање веќе класичен чија резолуција н ent забавува со години. Во основа прашањето е следново:

Замислете дека градот е опколен од n голем број генерали. Тие мора да се согласат да нападнат или да се повлечат. Има еден кој работи како командант задолжен за давање наредба и одреден број потпоручници кои го примаат и го соопштуваат меѓусебно за да го потврдат. Сите тие треба да дејствуваат едногласно. Проблемот настанува ако некој од нив е предавник. Може да биде командантот што дава контрадикторни наредби на различни генерали, може да биде генерал кој лажно потврдува на друг генерал дека добил наредба што е во спротивност со онаа што ја добил. Накратко, неопходно е да има алгоритми за одговор што ја решаваат ситуацијата во случај на сомнеж или, исто така, кога некој не ја примил пораката. Опцијата (напад или повлекување) што се спроведува е онаа која има повеќе од 50% од гласовите.

Во пракса, мора да се даде консензус за блокчејн Нео, на пример, кога се врши размена на токен како што е утврдено во паметен договорНа Замислете дека правиме трансакција врз основа на договор: Ви испраќам X токени А и ги добивате кога сте ги поставиле токените Y во Blockchain. Откако ќе ги примите, можам да пристапувам и да ги поседувам оние што ги имате поставено. Јасно е дека с everything мора да се случи според одредена секвенца. Ако ги добиете моите А токени пред да ги внесете вашите Б токени, неуспехот е очигледен. Затоа е многу важно јазлите да се договорат за тоа како треба да биде редоследот и да не може да настанат дефекти.

Во Нео, бројот на трансакции што може да се извршат во секунда е многу поголем отколку во Ethereum. Меѓу другите причини, бидејќи валидациите не мора да ги прават сите јазли. Всушност корисниците избираат група јазли за да бидат задолжени за постигнување консензусНа Еден од нив проверува дали с everything е точно и ја испраќа својата пресуда до делегираните јазли за да можат да гласаат доколку се согласат со таа одлука. Како што реков, консензусот се постигнува со две третини од позитивните гласови. И ако не, процесот треба да се повтори со избирање друг јазол за да се направи првичната верификација или пресметки. Со други зборови, се појавува сценарио слично на она на проблемот на византиските генерали.

Апартамент алгоритам dBFT го решава проблемот со злонамерните делегати или едноставно дека некои од нив не комуницираат за нешто банално како што е прекината струјатаНа Велам очигледно затоа што во пракса се случија несреќи токму затоа што еден јазол отиде офлајн за време на процесот на консензус.

Малком Леридер

Малколм Леридер, виш менаџер за истражување и развој во NEO

И ова, во крипто валута со пазарна капитализација од 5.908.142.500 долари, изгледа малку смешно. Затоа, мора да се запомни дека иако во основа работи, неговиот развој е с уште во многу рана фаза.

Што работи?

Со посебните карактеристики што ги опишав досега, имаме крипто -валута со многу слична операција со Ethereum. Паметните договори можат да се програмираат и да се водат со придонесување на ГАС (види Што е Ethereum?). На Neo Blockchain исто така можете да програмирате dApps, апликации базирани на паметни договори. Во моментов има наоколу 38 dApps развиена од OnChain или од трети страни. Секој може да изгради dApps на нео блокчејн. На Ethereum, се разбира, исто така можете да програмирате dApps и во моментов неколку илјади работат на таа мрежа, но мора да се има предвид дека Ethereum веќе работи веќе три години. Патоказот на Нео сака да цели кон нешто повисоко.

Што се очекува?

El Нео бела хартијаПовеќе од технички документ, тоа е декларација за намера. Не се преправам дека сум пребирлив, но малку повеќе ќе се ценеше подлабоката концепција. Врз основа на нивниот патоказ, се очекува некои или сите овие карактеристики да бидат функционални.

  • Суперпроводни трансакции (транспроводни трансакции). Концепт сличен на Молња мрежа  дека другите крипто -валути се обидуваат да ги имплементираат, вклучително и Биткоин и тоа би овозможило имплементација на децентрализирани финансиски пазари, но со сигурност на централизираните. Во основа, трансакцијата се зачувува во паралелен ланец додека не се исполни условот за паметен договор. Ова ја елиминира потребата трети страни да чуваат гаранција (газ). И, покрај тоа, ја фаворизира приспособливоста и брзината на целиот систем.
  • НеоХНа Тоа е еквивалент на атомски размени или размена помеѓу различни блокчејн. Основна имплементација за да се дозволат трансакции помеѓу различни крипто -валути или дигитални средства. Не е многу јасно каква ќе биде техничката основа за ова во Нео.
  • НеоФСНа Тоа е протокол што овозможува да се поделат и дистрибуираат големи датотеки низ целата мрежа, создавајќи еден вид децентрализирано „Dropbox“. Според нивните спецификации, корисниците би можеле да изберат степен на сигурност со повисока цена доколку се бара висока еластичност со складирање на овие датотеки во најсигурните јазли на мрежата.
  • NeoQSНа Во ред е да размислуваме за можни идни катастрофи. квантното пресметување е реалност, с in уште во повој и со малку практични апликации, но, знаете ... „Науката предвидува дека е срамота“На И ако квантните компјутери станат функционални со капацитет за обработка базирана на доволен број Qubits, неколку системи во светот би биле навистина безбедни, вклучително и оние во целата банкарска инфраструктура. Нео сака да ја реши оваа дилема со создавање систем отпорен на квантни компјутери и наречен Quantum Safe (QS) или криптографски механизам базиран на мрежа. Во моментов, како маркетинг операција не е лошо.

Прашањето е кој ќе го добие најголемото парче торта

Нео треба да се натпреварува за да го заземе својот простор против гигант што го победува по возраст и популарност, а тоа е, очигледно, Ethereum. На ниво на развивач Нео нуди предност да поддржува различни програмски јазици како C #, VB.net, Java, Kotlin и некои други, додека Ethereum користи свој сопствен јазик наречен Solidity, кој бара дополнително учење од програмерите. Сепак, разликата во бројот на dApps и паметни договори што работат е огромно поголема на Ethereum. Но, се разбира, треба да ја земете предвид разликата во возраста. Во некои моменти, Се чини дека Нео презема нешто неконзистентни чекори, не доволно документирани, иако неговата способност да генерира ентузијазам во својата заедница и да спроведува практики за да го поттикне тоа е непобитна. Со други зборови, во маркетингот Нео знае што прави. Што се однесува до самиот развој, тој не изгледа толку цврст како картичките што огромната креативна личност на Виталик Бутерин со Етериум секогаш ги вади од ракавот.

Нео успеа да привлече големи и мали инвеститори со својот систем на наградување на оние што имаат Нео со GAS. Оттогаш, почетната дистрибуција на Нео е целосно централизирана сите постоечки Нео беа однапред завршени и служат многу ефикасно за финансирање на проектотНа Она што главно привлекува мали инвеститори кои, можеби, не се грижат премногу за да го знаат проектот, но ги следат импулсите за ритамот на возбуда (возбуда, велат Англосаксонците) е симплистичката мисла дека, бидејќи нејзината емисија е ограничена на 100 милиони на Нео и исто толку Гас што ги добивате едноставно со тоа што имате Нео во паричник, инвестицијата е кружна. Како што се зголемува употребата и имплементацијата на оваа платформа, нејзината вредност мора да расте експоненцијално. И заклучокот, всушност, е вистинскиот клуч за ова прашање: Дали Нео ќе расте како што замислуваме?

Не само Ethereum го окупира овој теренНа Исто така, постои и Ethereum Classic, Waves или Nxt, меѓу другите. Покрај тоа, не секој ќе биде среќен да користи платформа посветена на владата како Кинезите и големите приватни компании. Ајде да мислиме дека светот на берзите, пазарите на дигитални средства и создавањето токени на високо или целосно децентрализирани платформи сега ги прави своите први и ветувачки снимки, дури и со проекти многу попријателски наклонети кон таканаречената „западна“ култура, како на пример, , Лесковекс.

Во принцип, овие типови платформи с still уште се многу далеку од нивната практична употреба на сегашното корисничко ниво така, без сомнение, можам да пророкувам дека оној што успева да зборува јазик што се разбира на ниво на улица, има многу опции за да успее. Постојат два начина: оној за воспоставување во големи компании и дека тие создаваат опции погодни за корисниците и во прв случај да стигнат до обичните луѓе, што, без сомнение, ќе биде кратенка кон целта на употребливост.

Нео е поблиску до големиот азиски пазар. Но С still уште е рано да се каже дека светот ќе јаде.

@sophocles