Gjithçka rreth kriptomonedhave: Bitcoin, Ether, Litecoin,…

Bitcoin, Ether, Litecoin, Monero, Faircoin… janë tashmë pjesë themelore të historisë së ekonomisë botërore. Blockchain, portofol, prova e punës, dëshmi e aksioneve, dëshmi e bashkëpunimit, kontrata inteligjente, shkëmbime atomike, rrjetë rrufeje, shkëmbime, … një fjalor i ri për një teknologji të re që, nëse e shpërfillim, do të na bëjë pjesë të një kategorie të re e analfabetizmit 4.0.

Në këtë hapësirë ne analizojmë tërësisht realitetin e kriptomonedhave, komentojmë lajmet më të spikatura dhe tregojmë në një gjuhë të aksesueshme të gjitha sekretet e botës së monedhave të decentralizuara, teknologjinë e zinxhirit bllokues dhe të gjitha mundësitë e saj pothuajse të pakufizuara.

Whatfarë është Blockchain?

 

Blockchain ose zinxhiri i blloqeve është një nga teknologjitë më shkatërruese të shekullit të 21-të. Ideja duket e thjeshtë: baza të të dhënave identike të shpërndara në një rrjet të decentralizuar. E megjithatë, ajo është baza e një paradigme të re ekonomike, një mënyrë për të garantuar pandryshueshmërinë e informacionit, për t'i bërë të dhëna të caktuara të aksesueshme në mënyrë të sigurt, për t'i bërë ato të dhëna praktikisht të pathyeshme dhe madje për të qenë në gjendje për të kryer kontrata të zgjuara të të cilave kushtet plotësohen pa gabim njerëzor. Sigurisht, edhe demokratizimi i parave duke lejuar krijimin e kriptomonedhave.

Çfarë është kriptovaluta?

Një kriptomonedhë është një monedhë elektronike, emetimi, funksionimi, transaksionet dhe siguria e së cilës janë qartë të demonstrueshme përmes provave kriptografike. Kriptovalutat e bazuara në teknologjinë Blockchain përfaqësojnë një formë të re të parave të decentralizuara mbi të cilat askush nuk ushtron autoritet dhe mund të përdoret si paratë që kemi njohur deri tani me avantazhe të shumta. Kriptomonedhat mund të marrin vlerën që u jep besimi i përdoruesve, bazuar në ofertën dhe kërkesën, përdorimin dhe gjithashtu vlerat e shtuara të komunitetit që i përdor dhe ndërton një ekosistem rreth tyre. Kriptovalutat janë këtu për të qëndruar dhe për t'u bërë pjesë e jetës sonë.

Kriptovalutat kryesore

 

Bitcoin ishte kriptomonedha e parë që u krijua nga Blockchain e vet dhe, për rrjedhojë, është më e njohura. U konceptua si një mjet pagese dhe transmetimi i vlerës që është i thjeshtë në përdorim, i shpejtë, i sigurt dhe i lirë. Meqenëse kodi i tij është me kod të hapur, ai mund të përdoret dhe modifikohet për të krijuar shumë kriptovaluta të tjera me karakteristika të tjera dhe, shpesh, me ide dhe objektiva të tjera pak a shumë interesante. Litecoin, Monero, Peercoin, Namecoin, Ripple, Bitcoin Cash, Dash, Zcash, Digibyte, Bytecoin, Ethereum… janë disa prej tyre, por ka mijëra. Disa lidhen me projekte shumë më ambicioze që lidhen me teknologjitë që po ndryshojnë mënyrën se si ne përpunojmë informacionin, të dhënat dhe madje edhe marrëdhëniet shoqërore. Madje ka edhe nga ato të lëshuara nga qeveritë, si gjoja zgjidhje për problemet e tyre ekonomike, si Petro e lëshuar nga qeveria e Venezuelës dhe mbështet me rezervat e saj të naftës, arit dhe diamanteve. Të tjerat janë monedha e lëvizjeve bashkëpunuese të një natyre të theksuar antikapitaliste dhe ndërtojnë ekosisteme ekonomike tranzitore drejt asaj që ata e quajnë një epokë post-kapitaliste, siç është Faircoin. Por ka shumë më tepër sesa ide ekonomike rreth kriptomonedhave: rrjetet sociale që shpërblejnë kontributet më të mira me kriptomonedhën e tyre, rrjetet e mbajtjes së skedarëve të decentralizuar, tregjet e aseteve dixhitale… mundësitë janë pothuajse të pafundme.

Kuleta ose çantat

Për të filluar të ndërveproni me botën e kriptomonedhave, ju duhet vetëm një pjesë e vogël e softuerit, një aplikacion që përdoret për të marrë dhe dërguar këtë apo atë kriptomonedhë. Kuletat, çantat ose kuletat elektronike lexojnë të dhënat e Blockchain dhe të përcaktojë se çfarë regjistrimesh të kontabilitetit lidhen me çelësat privatë që i identifikojnë ato. Kjo do të thotë, këto aplikacione "e dinë" sa monedha janë tuajat. Në përgjithësi ato janë shumë të lehta për t'u përdorur dhe pasi të kuptohen aspektet më themelore të funksionimit dhe sigurisë së tyre, ato bëhen një bankë e vërtetë për ata që i përdorin. Njohja se si funksionon një portofol elektronik është thelbësore për të përballuar të ardhmen që tashmë është këtu.

Çfarë është miniera?

Minierat është mënyra në të cilën kriptovalutat prodhohen. Është një koncept inovativ, por që ka një ngjashmëri të caktuar me minierat tradicionale. Në rastin e Bitcoin, bëhet fjalë për përdorimin e fuqisë së kompjuterëve për të zgjidhur një problem matematikor të paraqitur nga kodi. Është si të përpiqesh të gjesh një fjalëkalim duke provuar kombinime të njëpasnjëshme shkronjash dhe numrash. Kur, pas një pune të vështirë, e gjeni atë, krijohet një bllok me monedha të reja. Megjithëse nuk është e nevojshme të dini asgjë rreth minierave për të përdorur kriptomonedha, është një koncept me të cilin duhet të njiheni për të pasur një kulturë të vërtetë kripto.

ICO-të, një mënyrë e re e financimit të projekteve

ICO qëndron për Ofertën Fillestare të Monedhave. Është një mënyrë në të cilën projektet e reja në botën e Blockchain mund të gjejnë financim. Krijimi i tokenave ose monedhave dixhitale që vihen në shitje për të marrë burime financiare dhe për të zhvilluar projekte pak a shumë komplekse është krejtësisht aktual. Përpara shfaqjes së teknologjisë Blockchain, kompanitë mund të financonin veten duke emetuar aksione. Tani praktikisht çdokush mund të lëshojë kriptomonedhën e vet duke shpresuar se njerëzit do të shohin mundësi interesante për projektin që duan të zhvillojnë dhe do të vendosin të investojnë në të duke blerë disa. Është një formë crowdfunding, një demokratizim i burimeve financiare. Tani është në dorën e të gjithëve për të qenë pjesë e projekteve magjepsëse, megjithëse, gjithashtu, për shkak të mungesës së rregulloreve, mund të lançohen ICO, projektet e të cilave janë mashtrime absolute. Por kjo nuk është pengesë për t'i kthyer sytë nga ana tjetër; ekziston mundësia për të marrë një kthim të mirë edhe nga investimet shumë të vogla. Është thjesht një çështje për të mësuar pak më shumë për secilën nga këto ide. Dhe këtu do t'ju tregojmë së pari më interesantet.